U Salašu Noćajskom radi se i gradi

Od strane Ozon
0 komentar

Uprkos tome što je u Srbiji od sredine marta na snazi vanredno stanje, u Salašu Noćajskom ovog proleća je radno, grade se kapela i parohijski dom, sređuje putna infrastruktura.

„Vanredno stanje je uticalo skoro na sve aspekte naših života, pa i na radove u samom selu, da radimo – radimo, ali smanjenim intenzitetom i u onoj meri u u kojoj je to s obzirom na situaciju moguće. Trenutno se realizuje jedan za Salaščane veoma bitan i dugo očekivan projekat, a to je izgradnja kapele. Ovaj objekat je, kako se kaže, stavljen pod drugu ploču, vrši se malterisanje unutrašnjosti, kao i uvođenje električnih instalacija. Vrednost projekta je oko 4,5 miliona dinara i finansiran je od strane Grada Sremska Mitrovica. Radi se o objektu površine 100 metara kvadratnih, za koji je temelj izliven pre nekoliko godina“, kaže predsednik saveta Mesne zajednice Salaš Noćajski Dragoslav Čupić i dodaje da će kapela biti završena i stavljena u funkciju do kraja proleća.

On navodi da se pored toga, a nakon izvedenih određenih priprema u prvoj polovini aprila meseca, pristupilo asfaltiranju i samog puta do kapele, odnosno novog groblja. Ukupno je asfaltirano 360 metara puta, a napravljen je i parking površine oko 200 metara kvadratnih.

„Put koji smo uradili naši meštani čekaju već nekoliko godina. Do sada je do novog groblja vodio atarski put, tako da je prilikom loših vremenskih uslova bilo teško koristiti isti. Inače, put je urađen sa stabilizacijom, jer vodi i do jedne zadruge, tako da trpi veće opterećenje i morao je biti dodatno ojačan“, objašnjava Čupić.

Кao i kapelu, i asfaltiranje je, napominje on, finansirao Grad Sremska Mitrovica.

Čupić najavljuje da to neće biti sve u ovoj godini kada je reč o putnoj infrastrukturi u selu.

„Ono što bih još dodao kada već govorim o putnoj infrastrukturi, jeste da u selu imamo dve kritične ulice, a to su Puće Markovića i Dušana Dostanića u kojima je postojeći asfalt u lošem stanju, te da će one uskoro biti sanirane“, kaže predsednik. Takođe, prema njegovim rečima biće pošljunčen i put koji vodi ka terenu seoskog fudbalskog kluba „Budućnost“.

Radovi na parohijskom domu započeti, odnosno nastavljeni su prošle godine, s obzirom da je temelj za ovaj objekat koji se radi po projektu Milorada Dostaniće Lale izliven pre dve decenije.

„Mi smo pre godinu dana započeli radove na ovom velikom projektu za nas, za Crkvenu opštinu Salaš Noćajski, selo i meštane. Nalazimo se u drugoj fazi radova, trenutno se zida sprat objekta i to nam je u planu da zavšimo tokom 2020. godine. Кao i da ceo objekat, što se kaže, stavimo pod krov“, kaže sveštenik u hramu Svetog Georgija u Salašu Noćajskom Nemanja Živković.

On podeća da se radi o višenamenskom objektu, te da je projektom predviđeno da u prizemlju parohijskog doma bude smeštena sala površine 60 metara kvadratnih namenjena meštanima za razne obrede i proslave, zajedno sa pratećim prostorijama, odnosno toaletima, kuhinjom, ostavom. Tu će se takođe nalaziti i sveštenička kancelarija, dok je sprat predviđen za smeštaj paroha i njegove porodice.

“Želja mi je da izgradimo parohijski dom, ali da istovremeno i on izgradi nas, na taj način što će, baš kao prošle godine kada smo imali akciju prikupljanja dobrovoljnih priloga za radove na koju se odazvalo skoro, pa celo selo, on okupljati Salaščane. Da će se u njemu održati veliki broj manifestacija koje će ispratiti i podržati meštani”, kaže Živković.

Prema njegovim rečima kraj druge faze radova očekuje na jesen, a sve u zavisnosti od dinamike istih.

Vrednost projekta izgradnje parohijskog doma u Salašu Noćajskom iznosi 12 miliona. U finansiranje se pored meštana ovog mačvanskog sela uključila i lokalna samouprava grada Sremska Mitrovica sa značajnim sredstvima.

You may also like