Nenad Dobričić: Od ideje do realizacije

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Upornšću, predanošću, entuzijzmom i vrednim radom ideja koju je pre tri godine imao dvadesetosmogodišnji Nenad Dobričić (28) iz Mačvanske Mitrovice počela je da se ostvaruje. Njegova zamisao bila je da napravi farmu koza, da poizvodi sir, a zatim i da ga plasira kako pojedinačnim kupcima, tako radnjama i restoranima ne smo u gradu, nego i šire.

Nenadova farma ili „Ranč“ kako voli da je zove smeštena je na putu između Mačvanske Mitrovice i Zasavice II. Oformljena je u leto 2017. godine kada je zakupio jedno imanje i nabavio prve životinje.

“Želja da imam farmu kod mene je postojala da kažem još od malih nogu, nekako sam uvek sebe zamišljao kao nekog ko se bavi životinjama, ko brine o njima i ko od toga živi. Voleo sam i volim volim selo, mada sam rođen i živeo u gradu. Tu svoju želju sam počeo da ostvarujem pre par godina i zaista sam zadovoljan onim što sam do danas uradio. Imam svoj „Ranč“ i stado koza, a proizvodnja i prodaja sira sve je bolja”, priča Nenad.

On je u prvi mah na svom ranču oko desetak koza, a sada je znatno uvećao broj grla tako da ih sada u stadu ima tridesetak.

“Кoze, uostalom kao i sve druge životinje traže pažnju i vreme. Mislim da im dnevno posvetim od šest, pa do osam sati. Velika je to obaveza, kako pre podne, tako i posle podne. Na primer svako jutro mi treba nekih sat i po do dva sata za hranjenje, zatim sledi čišćenje obora, pa svaku kozu treba malo da pregledam, pogledam, čisto kako bih se uverio da nije slučajno povređena i slično, a tek onda sledi muža. To sve obavim od šest ujutru, a sve isto ponovim predvečene. Nakon svega toga pravim sir, što opet zahteva određeno vreme”, objašnjava Nenad.

On kaže da se maksimalno trudi da što se tiče koza odradi sve kako treba, a s obzirom na činjenicu da o uzgoju te domće životinje nije znao ništa kada je počinjao dosta vremena je proveo u razgovoru sa ljudima koji imaju iskustvo u kozarstvu, dobio brojne savete, od kojih je neke usvojio i primenio.

“Na primer, jako je važno da se životinje hrane kvalitetnom hranom i ja se trudim da to maksimalno ispoštujem, kvalitetna hrana za koze, znači kvalitetno mleko, a samim tim i sir”, priča Nenad.

Na početku pravio je oko kilogram sira dnevno, a sada se već ta količina kreće oko 4 do 5 kilograma. Proizvodi Nenda mladi i polutvrdi dimljeni sir klasičan, ali i sa dodacima, sa biberom, sa peršunovim listom i lukom, susamom, mirođijom, a po želji mušterija nekada zna u sir ubaciti i neke druge sastojke, kao što je badem.

“Ono što je za mene izuzetno bitno jeste da sam ispunio sve neke zakonske preduslove i procedure kako bih sir mogao na potpuno legalan način da plasiram u radnjama i ugostiteljskim objektima, odnosno restoranima. Dobio sam potvrdu od naležnih inspekcija da je moj sir u potpunosti bezbedan za upotrebu. Nije bila jednostavna procedura, ali mislim da vredi, jer mi otvara tržište”, priča Nenda.

On ističe da njegov sir nosi naziv “Pastir”, da je kategorizovan kao punomasni, da ima svoje pakovanje i logo.

“Pre nekog vremena udružio sam se sa prijateljem koji se bavi proizvodnjom i preradom mesa, tako da smo zajedno otvorili jednu radnju u kojoj prodajemo naše proizvode. Za sada smo vrlo zadovoljni kako nam ide prodaja i ponosni na činjenicu da postajemo prepoznatljivi. Inače, moram da napomenem da prodajem i surutku, mada u poslednje vreme vrlo rado je i poklonim ukoliko je neko traži iz zdravstvenih razloga, pogotovo starijim osobama, jer sada je izuzetno bitno da ojačamo organizam i imunitet“, kaže Nenad.

Prema njegovim rečima kvalitetna domaća hrana je svakako jedan od brendova ovog podneblja, nešto što na čemu treba da se potencira i što može da donese zaradu. Upravo zbog toga on i prijatelj s kojim drži radnju su se povezali i sa jednim proizvođačem vina, tako da su osmislili i stavili u ponudi korpu proizvoda koja sadrži upravo sir, meso i vino.

“Sve u svemu mogu da kažem da sam uložio puno truda i rada u čitavu ovu priču sa farmom, kozama i sirom i za sada se sve lepo odvija, napredujem iz dana u dan, polako mi se otvaraju mnoga vrata. Prvi deo mog plana se ostvario, a sada prelazim na drugi, a to je izlazak na šire tržište, možda čak i inostrano, povećanje broja koza i izgradnja objekata. Ovo je samo početak, ne planiram da stanem, dajem sebe maksimalno i verujem da sam na dobrom putu”, završava Nenad.

You may also like