U poslednja 24 časa na kovid19 pozitivna 2.181 osoba, 11 preminulih

Od strane Ozon
0 komentar

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 12.480 osoba od kojih je 2.181 pozitivna, a preminulo je 11 pacijenata, poslednji su podaci sa sajta covid19.rs.

Na respiratorima je trenutno 57 pacijenata. 

U bolnicama širom Srbije hospitalizovano je 2.125 osoba.

Ranije danas, epidemiolog Predrag Kon opet je sa svog Fejsbuk naloga upozorio građane da uoči vikenda da ostanu kod kuće jer počinju da se registruju oboleli koji su se zarazili prošlog vikenda.

„Počinju da se registruju oboleli koji su se zarazili od petka i subote veče (prošli vikend). Ne planirajte povećan rizik od zaražavanja za vikend koji dolazi. Izbegavajte masovne skupove, posebno zabave uz glasnu muziku i pevanje. Čuvajte zdravlje! Zabranite sami sebi rizične kontakte! Potrebni ste svima, a posebno svojim najbližim… i važni ste. Nema šale sa kovidom“, napisao je Kon.

S druge strane, epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da trenutno u Srbiji nema razloga niti opravdanja za uvođenje policijskog časa ili vanrednog stanja.

Da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji preteća zbog čega je potrebna obimnija kontrola korišćenja zaštitnih mera, ocenila je danas direktorka Instituta za javno zdravlje Batut, Verica Jovanović.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ona je podsetila da je juče od oko 12.000 testiranih osoba, više od 2.400 imalo pozitivan nalaz na prisustvo koronavirusa, što je kako je navela, visok procenat pozitivnosti.

„Najviše slučajeva registrovano je u Beogradu, slede Novi Sad i Kragujevac, a veliki rast broja novoinficiranih zabeležen je i u Valjevu i Kraljevu dok je u ostalim gradovima manji porast broja pozitivnih. Oko 15 odsto novih slučajeva zahteva bolničko lečenje, a samo juče smo imali 400 hopsitalizovanih što predstavlja veliki rizik“, upozorila je direktorka Batuta.

Udruženje građana Ujedinjeni protiv kovida, koje uglavnom čine lekari i medicinski radnici, uputilo je pismo ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru u kom je izrazilo nezadovoljstvo jer kako su naveli, većina stvari o kojima su u septembru razgovarali sa ministrom, „nije poštovana“.

Izvor: RTS, Beta, Insajder

Možda Vam se svidi i