Gradski štab za vanredne situacije doneo je na današnjoj sednici četiri nove mere i dve preporuke, a sve su privremenog i promenljivog karaktera, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je rekao da nas čeka „narednih nekoliko nedelja novembra izuzetno izazovnih“.

Pojačane su kontrole na ulascima u javne objekte – merenje temperature, dezo barijere, fizička distanca i slično, a gradske službe koje rade na šalterima prešle su na smeski rad, u dve smene, kako bi redovi bili smanjeni.

„Svi objekti gde ima okupljanja ljudi, kaoššto su firme, ustanove, tržni centri, ugostiteljski objekti, moraju javno imati istaknuto ko je odgovorno lice za provođenje mera“, precizirao je Vučević.

Posebna kontrola postoji i na pijacama, gde važe iste opšte mere zaštite.

“Zabranjuje se rad bazena, spa centara, sauna od 7. do 30. novembra, izuzev bazena za nastavu i za sportske klubove, ali u tačno određenim satnicama i uz ograničenje broja“, rekao je Vučević.

Zabranjuju se i sve manifestacije od 7. do 30. novembra, osim kulturno-umetničkih do 100 posetilaca u zatvorenom prostoru, a obavezno je jedno sedište razmaka između dvoje ljudi, dok je na otvorenom dozvoljeno prisustvo jedne osobe na četiri kvadratna metra.

Noćni klubovi da ograniče vreme boravka jednog gosta u objektu

Sportske manifestacije su dozvoljene samo u rangu redovnih takmičenja, bez publike, sve druge, poput privrednih, kulturnih i slično, su zabranjene.

I dalje važi mera da je dozvoljeno okupljanje do 30 ljudi. Gradski štab doneo je i dve preporuke, od kojih je prva upućena kompanijama da pređu na smenski rad, gde je to i ukoliko je moguće. Druga preporuka tiče se noćnih klubova.

Noćni klubovi da ograniče vreme boravka jednog gosta u objektu, da izdaju numerisane ulaznice i vremenski određene“, precizirao je Vučević.

Kako je rekao, za sada se ne razmatra zatvaranje škola i vrtića, osim ako republički krizni štab ne odluči drugačije.

Vučević je rekao da, nezavisno od ostatka države, ukoliko se situacija u Novom Sadu znatno pogorša, te bude bilo neophodno zatvarati škole, da će to biti učinjeno, ali da je još rano o tome govoriti.

Upitan koja je to kritična cifra inficiranih, koju je neophodno dostići, da bi bile uvedene rigoroznije opšte mere u svim segmentima, Vučević nije precizno odgovorio, već rekao da će to reći stručnjaci iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, odnosno da će njihove savete i preporuke slušati.

Blic

You may also like