U Mitrovici održana obuka o palijativnom zbrinjavanju

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Dvodnevna obuka o palijativnom zbrinjavanju, u kojoj su učestvovali stručni radnici i radnice iz Šida, Lajkovca, Mionice, Rume i Pančeva, održana je krajem prošle nedelje u Sremskoj Mitrovici. Obuku je sproveo Centar za palijativno zbrinjavanje Belhospice, uz podršku projekta Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe, koji sprovodi GIZ. Sledeća obuka biće održana 10. i 11. februara u Banji Koviljači. S obzirom na to da se oblast palijativnog zbrinjavanja nalazi u ranoj fazi razvoja u Srbiji, regionalne obuke imaju za cilj da sa ovom temom bolje upoznaju radnike i radnice u socijalnoj zaštiti.

Palijativna nega namenjena je teško obolelim osobama, suočenim s bolestima koje ograničavaju život, uključujući rak, srčane bolesti, neurološka oboljenja, demenciju, AIDS, kao i deci sa invaliditetom, starijim osobama i članovima njihovih porodica.

Statistički podaci, prema kojima u Srbiji godišnje od raka umre 20 hiljada pacijenata, a dijagnozu ove bolesti dobije oko 30 hiljada ljudi, jasno ukazuju na potrebu za razumevanjem i osnaživanjem palijativnog zbrinjavanja.

“Smatra se da se na jedan evro potrošen na palijativno zbrinjavanje, budžetu vraća tri puta više“, ističe Mijodrag Bogićević, socijalni radnik iz Belhospice centra.

Palijativna nega nije samo medicinsko zbrinjavanje, ona je i psihička, društvena i duhovna podrška koja u trenucima bolesti često nedostaje, a time deo sveobuhvatne socijalne zaštite. Ona se odnosi ne samo na bolesnike već i na njihove porodice, koje se često suočavaju sa novim odgovornostima. Međutim, jedan od najvažnijih ciljeva obuka je smanjenje predrasuda i stida koji često idu uz bolest, što će ohrabriti ljude da se obrate za ovu vrstu podrške, a stručne radnike obučiti da pruže podršku na najbolji mogući način.

Možda Vam se svidi i