Održana prezentacija takmičenja „Najbolja tehnološka inovacija“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Prezentacija takmičenja „Najbolja tehnološka inovacija“ u Srbiji održana je u toku jučerašnjeg dana u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici.

U prezentaciji su učestvovali prof. dr Dragan Povrenović koordinator takmičenja NTI 2005-2020, predstavnici Gradske uprave iz oblasti obrazovanja, predstavnici Regionalne privredne komore, direktori srednjih škola, zainteresovani nastavnici i učenici, kao i privrednici i preduzetnici.

Misija takmičenja „Najbolja tehnološka inovacija NTI2019“ jeste promovisanje preduzetničke inovativne klime u Srbiji i pomoć potencijalnim i postojećim visoko – tehnološkim preduzetnicima/istraživačima, koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i invencije pretoče u tržišno priznate inovacije.

„Nalazimo se na počeku ciklusa za 2020. godinu za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji i Republici Srpskoj i ovde smo na promociji takmičenja u kategoriji realizovanih inovacija koje je otvoreno za sve stanovnike. Svi koji žele da se orijave za učešće to mogu da učine putem sajta inovacija.org, a do kraja godine zajedno će učiti kako da svoju inovaciju podignu na viši nivo i sutra sebi omoguće da mogu od nje i da žive. Danas ćemo realizovati i obuku za već prijavljene učesnike u kategoriji srednjoškolaca i studenata za koje je takmičenje otvoreno prošlog septembra. Ove godine imamo čast i zadovoljstvo da je porastao broj srednjoškolaca i studenata, a i geografska raspodela im se poboljšala. Dogodine očekujemo još više učesnika i to iz svih lokalnih samouprava, a na nama je da ih podstaknemo da se pojave na takmičenju i da uče, jer ovo takmičenje pruža dosta znanja”, rekao je jedan od koordinatora takmičenja, profesor dr Dragan Povrenović s Tehnološkog fakulteta u Beogradu.

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji se tradicionalno održava od 2005. godine i cilj takmičenja je podsticanje preduzetničke inovativne klime u Srbiji i pružanje pomoći potencijalnim i postojećim visoko-tehnološkim preduzetnicima istraživačima, koji su spremni i sposobni da sopstvene ideje i pronalaske pretoče u tržišno valorizovane inovacije.

„Ovo takmičenje je velika radionica koja traje cele godine i pomaže učesnicima da se pojave na sva tri tržišta – tržištu inovacija, finansija i radne snage“, rekao je Vojin Šenk koordinator takmičenja.

Takmičenje organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Tehnološko-metalurškim fakultetom iz Beograda, Privrednom komorom Srbije i Radio televizijom Srbije i Vojvodine.

„Poslednjih godina insistiram na tome da učenici svoje znanje pokažu na takmičenjima, a nekoliko njih je povezano i sa inovativnim centrima. Iniciramo učešće mladih u naučno tehnološkim inovacijama kako bi se uklopili u novi trend digtaizacije. Deca su zainteresovana, imaju ideja, a mi smo tu da im pomognemo da ih realizuju“, rekao je direktor Tehničke škole „Nikola Tesla“ Milisav Daničić.

Ova škola ima učenika Nemanju Baburać iz Vognja koji vanredno uči školu. Ima izvanredne ideje o kojima će se čuti. „Bazirali smo se na ideji oko energetskih efikasnosti. Iz te oblasti naš učenik je osvojio drugu nagradu među učesnicima 80 škola za energetske efikasnosti,” dodao je direktor Daničić.

Prezentacija nacionalnog takmičenja organizovana od strane Gradske uprave bila je otvorena za sva lica koja planiraju da učestvuju na takmičenje kao i ostale zainteresovane za ovu temu.

Možda Vam se svidi i