Srbija: Posađeno 500 sadnica hrasta. Sadnja i u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je zajedno sa članovima, u okviru akcije „Sad za budućnost“, posadilo 500 sadnica hrasta lužnjaka. Sadilo se protekle nedelje širom Srbije, na 11 lokacija u Vojvodini, 7 u centralnoj i istočnoj Srbiji, 5 u beogradskom okrugu i Šumadiji.

Foto Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Učesnici akcije su za sadnju birali obode livada i šumaraka, privatne posede van grada, ali su i četiri školska dvorišta u Kruševcu, Kragujevcu, Čačku i Sremskoj Mitrovici postala bogatija za novo drveće.

U akciji su sađene sadnice hrasta lužnjaka, dugoživućeg listopadnog drveta. Hrast lužnjak se na ovim prostorima svrstava u mitsko drveće koje je često birano za zapise i bilo poštovano od davnina. Danas, možda više nego ikad, ovo drvo zaslužuje pažnju, jer stari hrastovi dom su za stotine vrsta insekata, ptica i sisara.

Trenutno je samo 30% teritorije Srbije pokriveno šumama, a u Vojvodini svega 6%. Živimo u vremenu kada se svako drvo nalazi na udaru neodrživog šumarstva, bespravne seče i siromaštva. Cilj akcije „Sad za budućnost“ je da se pošalje poruka da bez aktivnog rada na očuvanju drveća i šuma nema ni rada na očuvanju staništa ugroženih vrsta i ublažavanja negativnih efekata klimatskih promena.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da će ova aktivnost postati tradicionalna i da prva nareda akcija sadnje drveća njihove članove očekuje već na proleće 2021. godine. „Sad za budućnost“ podržalo je Lav pivo i kompanija Carlsberg Serbia kroz kampanju „Lavovski za orlove“.

Tekst je objavljen u sklopu projekta “ Ne sa strane! U kantu sve može da stane” koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Možda Vam se svidi i