Rekonstrukcija fasade Galerije. Terakota boja fasade (crvena) iz druge polovine 19 veka (VIDEO)

Od strane Ozon
1 komentar

Sremska Mitrovica – Radovi na rekonstrukciji fasade objekta Galerije “Lazara Vozarevića” u Sremskoj Mitrovici su završeni.

Galerija


Gradonačelnica Sremske Mitrovice obišla je danas Galeriju “Lazar Vozarević”. “Grad je posle 40 godina ekonomski stasao, da ga ulepšamo, objekat po objekat. Sada možemo da se bavimo stvarima o kojima smo nekada mogli samo da maštamo, ne samo mi nego i generacije pre nas. Ovo što sada radimo će sigurno biti ponos budućim generacijama. Kada radimo fasade na ovakvim zdanjima, to ne znači samo ukras grada nego nas one podsećaju na našu istoriju. Uradjena je ove godine u Muzeju Srema u Lapidarijumu, rekonstrukcija unutrašnje i spoljne fasade kao i zamena stolarije, ulazna vrata, sokl, sve ono što je trebalo da se uradi na toj zgradi, takodje je uradjena zgrada Galerije, i to istočna strana koja gleda prema parku. Uradjena je detaljna rekonstrukcija ovog objekta. Muzej Srema i Galerija su pod zaštitom države.” rekla je gradonačelnica Milovanović.

Za fasadnu boju bio je zadužen Zavod za zaštitu spomenika Sremske Mitrovice. Nastaviće se i rekonstrukcija fasade na delu Galerije prema ulici Vuka Karadžića a planirano je i da se uradi kompletna rekonstrukcija kuće Ćire Milekića, planirana je i rekonstrukcija fasade Arhiva Srema kao i katastra, dodala je Milovanović.

“Rekonstruisana zgrada Galerije sada u ovom ruhu predstavlja pravi primer nacionalnog stila arhitekture druge polovine 19. veka. Ova obimna rekonstrukcija nije podrazumevala samo gradjevinske radove, nego i vrlo opsežna istraživanja, komparacije i analize, zato što izvorna gradjevina je ostala samo u segmentima. Stručni tim Zavoda za zaštitu spomenika kulture uradio ovu rekonstrukciju u najboljem mogućem svetlu. Ukrasi na fasadi su pronadjeni samo fragmentalno, gotovo uopšte nisu postojali na ovom delu fasade, uradjeni su kompletno novi, a što se tiče terakota boje fasade ona je bila vrlo, da tako kažem moderna u drugoj polovini 19. veka, tada se javlja novi stil u arhitekturi i prve profesionalne arhitekte tada u Srbiji počinju da rade i oni su njom nekako želeli da izdvoje ove gradjevine.” rekla je Marija Vuruna, istoričar umetnosti.

Marija Vuruna se osvrnula na objekte koji su iz istog vremena, kao što je Kapetan Mišino zdanje, koje je iz istog perioda kao i Galerija i objasnila da se za ovo zdanje koristila ista boja za fasadu.

Wikipedia Kapetan Mišino zdanje


Sredstva za ove radove obezbeđena su od strane Ministarstva kulture i informisanja, kao i Grada Sremska Mitrovica. Vrednost radova iznosi 14 miliona dinara, od čega je Ministarstvo izdvojilo 9,5 mliona, a Grad Sremska Mitrovica 4,5 miliona dinara.

ISTORIJA

Srpska narodna osnovna škola

Sagrađena 1869. godine zgrada se jednim delom naslanjala na zgradu Srpskog doma a drugim delom (koji je okrenut današnjoj ulici Vuka Karadžića) dodiruje portu Saborne crkve.
Pred prvi svetski rat tu je bilo osam učiteljskim mesta
(4 učitelja, i 4 učiteljice)
Iznad ulaznih vrata postavljene su mermerne ploče na kojima su urezani stihovi –
na jednoj J.J. Zmaja:
„Srpska školo majko mila,
raširder svoja krila
pa mi primi Srpče malo
da bi s tobom ojačalo,
ono s tobom a sa njime
jezik, vera, srpsko ime“.

a na drugoj ploči ( iznad ulaza u današnju galeriju „Lazar Vozarević“) su stihovi jednog Mitrovčanina, Jovana Bojkića:
„Stupajte smelo Srpčadi mila,
u ovaj sveti prosvetni dom.
Stičite znanja, znanje je sila.
Učite sebi i rodu svom“.

Galerija foto Arhiva

Možda Vam se svidi i

1 komentar

ramon 23.12.2020. - 12:32 pm

Čekaj malo ljudi ! Ko je ovde lud ??? Pa kako su završeni, pa šta je sa prednjom stranom i stranom u dvorištu ????

Komentari su zatvoreni.