Šidjanji traže pomoć

Od strane Ozon
0 komentar

Šiđani su zatražili i da se ilegalni migranti uvedu u zvanične tokove, kao i da se u prihvatnim centrima njihov broj redukuje shodno kapacitetima opštine.

Kako se ovećao broj migranata u prihvatnim centrima, ali i onih ilegalnih koji su se nastanili po „divljim“ kampovima pored Morovićkih šuma i u blizini Batrovaca, kroz neprijatne situacije ponovo prolaze građani ovog pograničnog mesta koje se nalazi na svega pet kilometara od Hrvatske, članice Evropske unije.

Migranti su opet počeli da prave incidente, pa su Šiđani na protestu zatražili pomoć države. Jedan od najvažnijih zahteva je i da se vojska opet raspodeli oko prihvatnih centara, jer se, tvrde, jedino tako osećaju sigurno.

Dolaskom hladnijeg vremena a i želje da se što pre domognu zemalja članica EU, migranti smatraju da im je najveća šansa za ilegalni prelazak upravo preko Opštine Šid – ovako objašnjava povećan broj izbeglica sa Bliskog istoka Zoran Semenović predsednik opštine Šid.

Mi u tri prihvatna centra trenutno imamo više od 1.600 migranata, a koliko je ilegalnih to niko ne može da zna. Jer se skrivaju u okolnim šumama, napuštenim objektima, praznim kućama po selima. Nedavno su jednu i zapalili u Šidu. Starica koja je živela u njoj odselila se kod ćerke a oni se uselili. Policija ne može da reaguje jer je privatno vlasništvo.

DEPORTOVANI IZ MAĐARSKE I HRVATSKE

NAŠ sagovornik kaže da nijedna zemlja članica Evropske unije neće im sada odobriti azil zbog situacije sa pandemijom korone i da im je ostalo jedino „na divlje“ da prelaze granicu.

– Svi oni imaju potvrde da su deportovani iz Mađarske i Hrvatske zbog ilegalnog prelaska, ali oni ne odustaju, već se ovde nastanjuju. Nemaju novca, hrane, jer nisu u ilegalnim tokovima i onda kradu, obijaju kuće – kaže Semenović.

On je podržao proteste u organizaciji omladine Šida, koja je najavila nove za naredni vikend.

– Dok je vojska bila ispred prihvatnih centara sve je bilo mirno a građani bezbedni, kako se vojska povukla tako se situacija vratila na staro. Lokalna vlast godinama pokušava da dođe do adekvatnog rešenja. Obraćali smo se Komesarijatu da se broj migranata u prihvatnim centrima smanji, ali su oni ostali nemi na naše zahteve. Zato pozdravljam inicijativu građana da se uključe i da preko protesta dignu svoj glas – kaže Semenović.

Novosti

Možda Vam se svidi i