Krizni štab: Da li će đaci na produženi raspust ili onlajn nastavu, a razmatraće se i druge mere

Od strane Ozon
0 komentar

Danas u podne zasedaće Krizni štab za borbu protiv kovida-19, a šta bi mogle da budu tačke dnevnog reda već uveliko se spekuliše.

Raspust ili onlajn nastava?

Produženi raspust koji je kao opciju spomenuo ministar prosvete Branko Ružić, opcija je za, kako kaže dr Predrag Kon, osnovne škole.

– U osnovnim školama ozbiljno razmišljamo o tome da bi bilo korisno da se produži raspust. Sistem je napravljen tako da ne mora da se skraćuje nastava, ali kad već dajete raspust, smisleno je da se on produži. Dolazilo je do klastera u tri srednje škole u Beogradu. Zabeležen je 61 novi slučaj zaraze u srednjim i 57 u osnovnim školama prošle nedelje, što je dva i po puta više nego ranije i taj broj će se povećavati. Produženi raspust bismo kombinovali sa drugim merama koje mogu da budu primenjene – kaže dr Kon.

Što se tiče osnovnih škola ukupno je zaraženo prethodne nedelje 47 učenika i 34 nastavnika, podaci su koje je „Blic“ dobio od Ministarstva prosvete.

Da se o reorganizaciji nastave ozbiljno razmišlja potvrdio je juče ponovo za „Blic“ novi ministar kroz saopštenje.

– Zbog trenutne epidemiološke situacije Krizni štab razmotriće potrebu za drugačijom organizacijom obrazovno-vaspitnog rada u osnovnim i srednjim školama. Nastava u školama biće organizovana u najboljem interesu učenika i zaposlenih“, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Osnovci bi mogli cele naredne nedelje da ne idu u školu. Kako stvari sada stoje, Krizni štab bi mogao doneti odluku da u ponedeljak i utorak osnovci imaju onlajn nastavu, a potom naredna tri dana budu na takozvanom mini jesenjem raspustu.

Konačna odluka biće doneta danas u podne na sednici Kriznog štaba. Kako za “Blic” kažu u Ministarstvu prosvete, postoji opcija da ne bude redovne nastave prva dva dana već da osnovci imaju časove onlajn.

Posebna ograničenja za Beograd?

Kao jedna od mera koja se pominjala ovih dana u javnosti jesu određena ograničenja kretanja u glavnom gradu. U Beogradu se beleži ponovni rast obolelih od virusa korona, a epidemiološka situacija na nivou cele zemlje iz nepovoljne prelazi u vanrednu, istakao je juče epidemiolog dr Predrag Kon.

Zabrana kontakata

Pored mere obaveznog nošenja maske na otvorenom, dr Predrag Kon proteklih dana dosta govori o zabrani kontakata kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, s obzirom na to da se mere u vidu preporuka ne poštuju dovoljno.

– Kada nemamo potpuno poštovanje mera, izlaz iz situacije je potpuno izbegavanje kontakata. Ja sam svojevremeno govorio da treba zvanično da sprovedemo zabranu kontakata i da obezbedimo da se to što tražimo i sprovodi. Kada treba da se preduzme? Juče. Odmah je potrebno da se preduzme – istakao je Kon.

Kako izbeći policijski čas?

Pored doktora Kona i dr Janković kaže da je želja da se policijski čas izbegne, ali da bi naredna mera mogla da bude smanjenje broja okupljenih na jednom mestu.

– Broj novozaraženih je najvažniji parametar kada se gleda u odnosu na broj testiranih, ali ne donosimo odluku o karantinu samo na osnovu tog jednog parametra. Za sada su na snazi mere koje bi, ako ih svi sprovedemo, mogle značajno da umanje porast. Naredna mera bi mogla da bude da se broj okupljenih na jednom mestu smanji sa sadašnjih 30. Želimo da izbegnemo policijski čas tako što ćemo suzbiti porast broja zaraženih. Nije nam cilj da uvodimo restriktivne mere. One se uvode kada nema drugog izbora – rekao je dr Janković.

Ograničenje rada kafića 

Broj zaraženih u jednom danu prekjuče je porastao do rekordnih 2.412, a epiodemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da kada broj pređe 2.000, jedine efikasne mere su zatvaranje svih lokala posle 21 čas i ograničenje okupljanja na najviše petoro ljudi. Ove mere već, podsećamo, važe u pojedinim gradovima u Srbiji u kojima je uvedena vanredna situacija.

On je juče potvrdio, uoči danaašnje sednice Krizog štaba za borbu protiv kovida 19, da neće biti uvedena mera zaključavanja u cilju suzbijanja širenja epidemije virusa korona.

Blic

Možda Vam se svidi i