Radovi u školi u Noćaju

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Radovi na uređenju unutrašnjosti zgrade Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Noćaju su u toku, završetak radova očekuje u narednih mesec dana, a na proleće nadležni najavljuju i kompletnu rekonstrukciju sanitarnih čvorova.

Izvođač svih radova je Kazneno popravni zavod Sremska Mitrovica, a kompletan repromaterijal obezbeđen je od strane lokalne samouprave grada na Savi.

Radove su danas obišli načelnik Uprave za obrazovanje Ilija Nedić, upravnik Zavoda Aleksandar Alimpić, direktor Agencije za ruralni razvoj Petar Samardžić i direktor škole Slađan Papić.

„Zgrada osnovne škole u Noćaju bila je u prilično lošem, devasiranom stanju i zbog toga je lokalna samouprava obezbedila sredstva, tačnije materijal i izvođača radova za rekostrukciju, odnosno za uređenje enterijera škole. Najveći deo radova obavljen je tokom zimskog raspusta kako se ne bi remetila nastava, ali ne i svi, tako da se nastavlja sa radom i u naredno period, a za to vreme nastava će biti premeštena na sprat“, rekao je Samardžić tokom obilaska.

On je dodao i da će kompletna rekonstrukcija sanitarnih čvorova biti realizovana na proleće.

Prema njegovim rečima biće uređena i ograda oko samog objekta, odnosno školskog dvorišta, a radiće se i na povećanju stepena bezbednosti saobraćaja u zoni škole.

„Pored škole imamo jednu zaista tranzitnu saobraćajnicu, a godinama unazad zona škole nije adekvatno obeležena i konkretno sam prilaz školi je dosta nebezbedan. Upravo da bi se taj problem rešio lokalna samouprava je putem konkursa od strane Pokrajinskog seretarijata za saobraćaj obezbedila sredstva u iznosu od 800.000 dinara koja će biti namenjena za postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, svetlosne signalizacije i različitih usporivača brzine, vibrirajuće trake i slično, tako da već na proleće možemo očekivati da ćemo imati i potpuno funkconalnu zgradu škole i adekvatno obeleženu zonu škole“, rekao je Samardžić.

On je podsetio i na još neke infrastrukturne radove koju su u Noćaju realizovani u prethodnom periodu kao što je rekonstrukcija objekat na igralištu seoskog fudbalskog kluba i izgradnja tri kilometra vodovodne mreže.

Škola u Noćaju izgrađena je 1948. godine. U nju se od izgradnje, priznaje direktor iste Slađan Papić, malo ulagalo. Od većih investicija on je naveo izgradnju fiskulturne sale, kao i uvođenje grejanja na gas.

„Ono što je za nas bilo važno jeste da sredimo krov škole, što smo i uradili pre dve godine. Kada je krov u redu, onda dalje može da se radi, jer objekat više ne prokišnjava, a šteta koja je tada nastala će sada konačno biti sanirana. Kada zamenimo kompletnu stolariju, okrečimo učionice i ostale prostorije dobićemo jedan lep objekat, uredan, čist i bezbedan kako za đake, tako i za nastavno i nenastavno osoblje. Ostaje nam da sredimo sanitarne čvorove, koji su takođe u dosta lošem stanju, kao i da sredimo krov fiskulturne sale, koji već neko vreme prokišnjava. Projektna dokumentacija i za jedne i za druge radove postoji, postoji i dobra volja kod nadležnih, tako da ne sumnjam da će i to sve biti urađeno“, rekao je Papić.

Upravnik Zavoda Alimpić, istakao je da je ovo još samo jedan projekat grada u kojem Zavod učestvuje i na taj način daje svoj doprinos lokalnoj zajednici s obzirom da radove neće naplatiti.

„Objekat škole u Noćaju je zaista jako star i zahteva obimne radove. Krov je urađen pre izvesnog vremena, što je jako dobro, ali u samoj unutrašnjost zgrade zaista ima puno posla. Trenutno spuštamo plafone i radimo novu rasvetu, nadam se da ćemo u što kraćem periodu uspeti sve da privedemo kraju kako bi deca u jednom pristojnom prostoru mogla da se edukuju“, rekao je Alimpić prilikom današnjeg obilaska.

On je kratko dodao da je Zavod kao izvođač svih radova poseban akcenat stavio na učionicu đaka prvog razreda.

„Imajući u vidu da su đaci prvaci najmanji i najneviniji, a pošto rade u jednom malom prostoru bitno mi je da za njih posebno obezbedimo ugodan kutak, tako da ćemo za njih napraviti nov nameštaj i to će biti naša donacija njima“, rekao je upravnik.

Izdvojeno odeljenje Osnovne škole „Dobrosav Radosavljević Narod“ u Noćaju pohađa oko 150 učenika. Škola je osmogodišnja, a više razrede i ovom objektu pohađa i oko četrdeset učenika iz Radenkovića.

Možda Vam se svidi i