Radovi na autoputu Kuzmin – Sremska Rača biće završeni 2022. godine

Od strane Ozon
0 komentar

Turska firma Tašjapi obećala je da će radovi na autoputu Kuzmin – Sremska Rača, u okviru izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, biti završeni do kraja 2022. godine, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je obišla sa ministrom građevinarstva Tomislavom Momirovićem.

Dodala je da će novi most na Savi u okviru tog autoputa biti gotov do oktobra 2022.

  • Gradnja autoputa Kuzmin – Sremska Rača jedan je od važnijih projekata u okviru programa Srbija 2025 – navela je premijerka i dodala da je taj projekat vredan ukupno 250 mil EUR, zajedno s projektovanjem, dok je samo izvođenje radova 220 mil EUR.

Kaže da će se paralelno projektovati druga deonica ka Sarajevu od Požege do Kotromana, koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2021. godine, kako bi početkom 2023. mogla da krene izgradnja.

Brnabićeva i Momirović su prvo posetili gradilišni kamp turskog izvođača Tašjapi kod Kuzmina, a potom su obišli radove na izgradnji novog mosta na Savi u Sremskoj Rači.

Ukupna dužina mosta je 1.310 metara. Sastoji od prilaznih betonskih konstrukcija na levoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara i čelične konstrukcije nad rekom dužine 330 metara.

Autoput Beograd-Sarajevo jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u celom regionu

Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u celom regionu, a ukupna procenjena vrednost te investicije je oko 2 mlrd EUR.

Srbija je prošle godine krenula u izgradnju prve deonice, od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 18 kilometara, a vrednost investicije je 220 mil EUR. Radi se projektna dokumentacija za drugu deonicu, Požega-Kotroman, u dužini od oko 60 kilometara, a vrednost tog dela autoputa je oko 830 mil EUR.

Takode, Srbija će učestvovati i u izgradnji deonice Rača – Bijeljina na teritoriji Republike Srpske, u dužini od 17 kilometara, a procenjena vrednost radova je oko 136 mil EUR, ne računajući eksproprijaciju i druge troškove.

Autoput Beograd – Sarajevo će biti prvi autoput između Srbije i neke od zemalja u regionu gde ćemo imati zajedničke granične prelaze: u Sremskoj Rači na teritoriji Srbije, a u Kotromanu na teritoriji BiH.

eKapija

Možda Vam se svidi i