U Srbiji će tržni centri, ugostiteljski i uslužni objekti ovog vikenda raditi do osam uveče, odlučio je Krizni štab za borbu protiv korona virusa.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da se medicinski deo Kriznog štaba nije slagao da svi objekti budu otvoreni za vikend, ali da je ova odluka ipak doneta, javlja RTS.

Vesić je dodao da na sednici nije bilo razgovora o merama za Novu godinu, već će one biti razmatrane u ponedeljak, 28. decembra.

Medicinski deo Štaba smatra da ne može da bude popuštanja, pričali smo o vikendu da on bude način da se stanovništvo snabde i da se pripremi za Novu godunu, za kupovinu poklona recimo. Radiće se do 20 časova u tržnim centrim i ostalim prodajnim objektima – reako je dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba današnjoj pres konferenciji Kriznog štaba za borbu protiv kovida.

-Revidirali smo kvadraturu po kupcu. Greška je bila da imamo 4 metra kvadratna metra. Kvadraturu smo podigli na 9 kvadratnih metara – naveo je on i najavio rigorozne kontorle i kažnjavanje.

Ostavljeno je duže radno vreme, dodao je, da bi se smanjile gužve koje bi bile da je radno vreme kraće.

– Imao i dalje vrlo ozbiljnu, tešku, epidemiološku sitauaciju, posebno u velikim kovid bolnicama i kliničkim centrima, koji rade u prenapregnutim okolnostima – rekao je on.

Kako je dodao, imamo blagu tendenciju pada obolelih i malo više otpusta nego prijema u bolnicama.

Prema poslednjim podacima, od prethodnog dana broj zaraženih korona virusom u Srbiji veći je za 4.091 a preminulo je još 49 pacijenata.

U poslednja 24 sata u Srbiji zaraženo je još 4.091, a preminulo 49 pacijenata.

Ukupan broj zaraženih od početka epidemije je 316.344, a preminulih 2.882.

Hospitalizovano je 9.688 ljudi, a na respiratorima je 312 obolelih.

Krizni štab je doneo odluku da tokom predstojećeg vikenda budu otvoreni ugostiteljski objekti, tržni centri do osam sati uveče.

Podsetimo, Krizni štab odražao je rano jutros sednicu na kojoj je odlučeno da svi ugostiteljski i trgovinski objekti, kao i uslužne delatnosti mogu da rade ovog vikenda do 20 časova. Isto će važiti i u ponedeljak, za kada je zakazana nova sednica Štaba na kojoj će biti odlučeno koja pravila i mere će važiti za novogodišnje praznike.

O merama koje će biti preduzete tokom dočeka Nove godine odlučivaće se u ponedeljak. 

Ali ne očekuje se zabrana kretanja, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović za N1.

On smatra da to nije neophodno ako se poštuje radno vreme i ostale mere. 

Tiodorović je, međutim, dodao da još nema uslova za ublažavenje postojećih mera. 

You may also like