Posle Nove godine kreće vakcinacija zdravstvenih radnika u kovid sistemu

Od strane Ozon
0 komentar

Posle Nove godine počinje vakcinacija zdravstvenih radnika u kovid sistemu, kaže predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsad Đerlek i dodaje da su zdravstveni radnici rizična grupa i da je odlučeno da budu među prvima vakcinisani.

On je pojasnio da u kovid bolnicama i na odeljenjima intenzivne nege ima najviše starijih od 65 godina sa teškom kliničkom slikom, te da je zbog toga vakcinacija u našoj zemlju krenula od staračkih domova i njihovih korisnika starijih od 65 godina.

Đerlek je za Tanjug rekao da će već u januaru stići nova tranša od 78.000 doza vakcine, zatim u februaru 98.000, a u martu 114.000 doza cepiva protiv virusa korona.

Kako kaže, očekuje se da uskoro Agencija za lekove i medicinska sredstva izda dozvolu za rusku vakcinu „sputnjik“ i kinesku vakcinu, da će se tako obezbediti dodatne količine, te da naša zemlja može krenuti sa masovnijom vakcinacijom.

Operativni plan vakcinacije, kako je rekao, izradio je Institut „Batut“ i u njemu se taksativno navodi kako će teći imunizacija.

„Planiramo ovih dana da na sajtu objavimo plan i stručno-metodološka uputstva za vakcinaciju, kao i vodiče za imunizaciju protiv kovida 19. Javnost će biti blagovremenmo obaveštena koje su to ciljne grupe i populacija koja će biti vakcinisana“, naveo je on.

Napominje da je uloga Nacionalnog koordinacionog tima za vakcinaciju priprema, organizacija i sprovođenje imunizacije, da je reč o multidisciplinarnom timu koji je sastavljen od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti medicine.

U timu su predstavnici Agencije za lekove, Torlaka, Instituta „Batut“, sedam zavoda za javno zdravlje širom Srbije, VMA.

Zatim predstavnici Ministarstva zdravlja, MInistarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (ministarka Darija Kisić Tepavčević), zatim Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Zakazaćemo ovih dana još jednu sednicu. Želimo da uključimo u rad što više ljudi. Poslaćemo pismo da nam se pridruže predstavnici SANU, Srpskog lekarskog društva, Lekarske komore Srbije, SZO u Srbiji, Unicef. Cilj je da okupimo što više ljudi kako bi zajednički odradili izuzetno ozbiljan zadatak“, naveo je Đerlek.

Možda Vam se svidi i