O merama

Konstruktivna sednica Kriznog štaba je bila. Medicinski deo je da nema nikakvih popuštanja. Razgovarali smo da samo vikend bude ovakav da se stanovništvo snabde i  da može da funkcioniše za preznike. Zato je omogućen produžetak radnog vremena u prodajnim objektima za vikend do 20 časova.

U tržnim centrima moraju u potpunosti da funkcionišu njihovi kovid redari. Zapaženo je da jedan deo to ne poštuje. Tu će biti stroga sanitarna kontrola.

Podignuta kvadratura 

Sa 4 kvadrata na 9 kvadrata po osobi podignuta je kvadratura po jednom čoveku u zatvorenom javnom prostoru.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o sprečavanju i suzbijanju zarazne bolesti kovid-19, koja se odnosi na predstojeći vikend 26. i 27. decembar.

Novom odlukom Vlade omogućen je rad do 20 sati trgovinskim i ugostiteljskim objektima, uz povećanu kontrolu poštovanja epidemioloških mera.

Ova mera se odnosi i na uslužne delatnosti – frizere, salone lepote, teretane. 

Novim merama obuhvaćeni su zatvoreni trgovinski centri i slični objekti u kojima se obavlja delatnost trgovine na malo, a čija je površina veća od 300 kvadratnih metara.

U tom prostoru maksimalan broj posetilaca ograničava se na jednog posetioca na devet kvadratnih metara

Redari će biti u obavezi da kontrolišu poštovanje epidemioloških mera u objektima – nošenje maski, držanje fizičke distance i broj dozvoljenih posetilaca.

Na terenu će biti angažovan povećan broj sanitarnih inspektora, koji će kontrolisati poštovanje mera u objektima i hotelima, naročito na Kopaoniku i Zlatiboru.

Mere koje su već na snazi

Podsetimo, prema ranijoj odluci Vlade, objekti i ustanove iz oblasti kulture, mogu da rade svakog dana do 21 čas.

U skladu sa ranije donetim merama, ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane non-stop, 24 sata, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost.

Takođe, apoteke i benzinske pumpe (delatnost prodaje goriva) mogu da rade non-stop, svakoga dana bez ograničenja.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično, gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi i radnim danima i vikendom do 21 čas.

Zlatibor i Kopaonik i Nova godina

Dr Tiodorović: Taj koji je odlučio da prodaje aranžmane za Novu godinu to je njegov problem. Takva odluka ne postoji. Znam stav medicinskog dela Kriznog štaba, a verujem da većina Kriznog štaba to misli – da nećemo doneti popuštanje mera za Novu godinu.

O tome ćemo pričati vrlo konkretno u ponedeljak, ali siguran sam da neće biti popuštanja mera.

Ako se organizuju koncerti na otvorenom i tamo važi mera od maksimum pet osoba na otvorenom.

Ugostitelji nisu imali saglasnost za prodaju aranžmana za Novu godinu.

PCR test pri ulasku u zemlju

Ko nema negativan PCR test pri ulasku u zemlju, mora u karantin. Ako želi da ga prekine, neophodno je da se testira PCR testom. Ako je rezultat negativan, sistem automaski skida oznaku karantina i prosleđuje direktno ukidanje karantina u kućnim uslovima sanitarnoj inspekciji i MUP-u.

Nova godina

Novinar: Rekli ste da ne verujete da će biti popuštanje mera za Novu godinu. Od Gorana Vesića smo danas čuli da medicinski deo kriznog štaba nije hteo ni da produži radno vreme za vikend, ali je bio nadglasan. Zašto smatrate da nećete biti nadlasani i za mere oko Nove godine?

Dr Tiodorović: Budimo objektivni – to nije kompromis, već realno sagledavanje situacije. Danas sam siguran da je situacija potpuno drugačija. Popuštanje mera bi moglo da ima za posledicu da već 15. ili 20. januara imamo novi talas zaraženih. To nam ne treba.

Možda Vam se svidi i