Pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo posetila mitrovačku Opštu bolnicu

Od strane Ozon
0 komentar

Povodom nabavke novog medicinskog aparata – endoskopskog stuba sa gastroskopom i instaliranja savremene telefonske centrale, mitrovačku Opštu bolnicu danas je posetila dr Snežana Bojanić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo

Ona je u obraćanju medijima istakla da smo danas svedoci da su dva važna uređaja u upotrebi u bolnici s obzirom da joj gravititiraju pacijenti iz celog Srema, da zapošljava oko 1.000 ljudi, i da je u takvom sistemu neophodno pružiti kvalitetetnu zdravstvenu zaštitu. Tom prilikom, dr Bojanić je podsetila, da je pokrajinaska Vlada u periodu od 2016. godine do danas uložila 174 miliona dinara za nabavku i opremanje mitrovačke bolnice, a taj trend biće nastavljen i ubuduće.

„Na osnovu Javnog konkursa za finansiranje, odnosno sufinansiranje izgradnje, održavanja i opremanja zdravstvenih ustanova u 2020. Godini, a po rešenju Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, mitrovačkoj Opštoj bolnici opredeljena su sredstva za nabavku endoskopskog stuba – gastroskopa (u iznosu od blizu 18 miliona dinara) i zamenu telefonske centrale (u iznosu od 2,4 miliona dinara). Zahvalni smo pokrajinskom sekretarijatu za sredstva kojima nabavljamo potrebnu medicinsku opremu i aparate, jer samo uz pomoć savremenih aparata i uz stručno znanje naših lekara možemo pružiti kvalitetnu dijagnostičku uslugu. Od pre nekoliko dana gastroskop je postavljen u odseku za gastroenterologiju i prvi pacijenti obavljaju svoje preglede na novom aparatu. Nova, modernija telefonska centrala je prošle nedelje instalirana, a građani i korisnici bolničkih usluga dobili su mogućnost da preko operatera, jednostavnije i brže dođu do željenog lokala. Uveli smo i 30 direktnih brojeva prema najfrekventnijim ambulantama, time rasteretili centralu, a potrebne informacije sada su dostupnije I brže je do njih doći” rekao je dr Živko Vrcelj, direktor mitrovačke Opšte bolnice.

On je dodao da Opštoj bolnici, po prioritetu nedostaju još: mašina za pranje endoskopa, aparat za suvo otapanje plazme, Ultrazvuk sa linearnom, konveksnom i kardiološkom sondom, blateksi i industrijska veš mašina, a po raspisivanju nekog novog konkursa, da očekuje nabavku i tih aparata.

Zahvalnost Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo uputio je I dr Velimir Novaković, gastroenterolog, i posebno naglasio da je reč o izuzetnom endoskopskom stubu – gastroskopu, marke Olimpus, kakav poseduje svega nekoliko bolnica u Srbiji, a njegova upotreba značajno će podići nivo usluga u dijagnostici jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva, čije su bolesti poslednjih godina u porastu.

“Potreba za ovakvim aparatom je bila velika, jer se ovde godišnje uradi oko 1.500 gastroskopija a ono što dodatno opravdava nabavku takvog gastroskopa je mogućnost da se vrlo efikasno može zaustaviti krvavljenje iz ulkusa želuca i dvanaestopalačnog creva, čime značajno smanjujemo potrebu za hirurškim intervencijama, a visoke performanse omogućajavu podizanje nivoa rada i kvaliteta usluga koje pružamo pacijentima”, objasnio je na kraju dr Novaković.

Izvor/foto: Opšta bolnica Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i