U cilju obeležavanja jubileja 60 godina od osnivanja Nacionalnog parka „Fruška gora“, prvoosnovanog Nacionalnog parka u Republici Srbiji i jedinog na području APV, Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora“ (JPNPFG) organizuje simboličnu Akciju pošumljavanja teritorije Fruške gore sadnjom 60.000 sadnica. 

Predviđeno je da se Akcija pošumljavanja realizuje u periodu od završetka vegetacije 2020. godine do početka novog vegetacionog perioda 2021. godine u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Pošumljavanje teritorije Nacionalnog parka Fruška gora sadnjom 50.500 sadnica hrasta i bukve i 9.500 sadnica topole, predviđeno je da se realizuje radom zaposlenih iz Javnog preduzeća i dobrovoljnim radom svih zainteresovanih građana, organizacija i volontera u periodu od 15. novembra 2020. godine do završetka Akcije (predviđena se za 30. novembar 2020. godine, zavisno od vremenskih prilika i angažovanosti volontera).


Ukupno 60.000 sadnica na površini od 52 hektara

Iz JP „Nacionalni park Fruška gora“ pozivaju sve zainteresovane građane i organizacije da im se od 15. novembra pridruže u obeležavanju 60 godina od proglašenja panonskog dragulja – Fruške gore – nacionalnim parkom i da „zajedno sa nama daju svoj doprinos sadnjom hrastovih i bukovih šuma u kojima će naša deca i sve buduće generacije sa zadovoljstvom i ponosom provoditi neke od najlepših trenutaka, stvarajući nezaboravne uspomene u prirodnoj oazi prvog nacionalnog parka Srbije koji predstavlja pluća Vojvodine, ali i svojevrsni prirodni muzej kulturno-istorijskoih i geo-bioloških vrednosti“.  

Svi zainteresovani za učešće u predstojećoj Akciji mogu se od 30. oktobra prijaviti i informisati o svim detaljima putem zvaničnog sajta JPNPFG, mejlom na: office@npfruskagora.rs ili telefonom na 021 463 666.

You may also like