Ne sa strane u kantu sve može da stane.Inicijativa građana

Od strane Ozon
0 komentar

Još jednom novonastala deponija se uklanja. 2014 – godina

Na inicijativu saveta Mesne zajednice Laćarak kao i meštana ovog sremskog sela,  2013 godine još jednom je očišćena deponija ali se organizovalo  i krčenje deponije u Laćarku.

Osim cišćenja otpada, radilo se i na izlivanju betonskih ploča za kontejnere, postavljanje rampe na samom ulazu na deponiju, postavljanje portirskih kućica gde ce zaposleni moci da kontrolišu deponovanje smeća, kao i da upućuju i sprovode građane do mesta koje je predviđeno za bacanje otpada.

Dejan Umetic, predsednik Saveta MZ Lacarak je najavio i postavljanje tri kontejnera koji ce biti korišceni za animalni otpad, čime ce biti rešen veliki problem.

Vrednost ove investicije je oko 400 000 dinara, sredstva su izdvojena iz budžeta grada Sremska Mitrovica, ali je i MZ Laćarak obezbedila jedan deo novca u te svrhe.

Iste godine rešen i problem regionalne deponije

– Na poziv lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica, održan je još jedan sastanak sa predstavnicima grada Šapca u nameri da se prevazide problem i razjasne nesuglasice koje vec duži vremenski period postoje na toj relaciji, a odnose se na funkcionisanje zajednickog preduzeca Regionalna deponija „Srem-Macva”.

Na sastanku predstavnika gradova Sremske Mitrovice i Šapca došlo je do rešenja problema izmedu te dve lokalne samouprave, kao osnivaca zajednickog javnog preduzeca Regionalna deponija “Srem-Macva”.

Radne grupe su usaglasile novu verziju Sporazuma o saradnji dva grada, kao i izmenu Osnivackog akta. O tim promenama potrebno je da se na sednicama do kraja godine izjasne i parlamenti u Šapcu i Sremskoj Mitrovici. U slucaju da ovi dokumenti tada dobiju zeleno svetlo izbor novog direktora zajednickog preduzeca, što je do sada bio kamen spoticanja, ocekuje se u martu 2014. godine.

Prema dogovoru koji je postignut izmedu grada Šapca i grada Sremske Mitrovice period do marta 2015. se racuna kao period u kome grad Šabac ostvaruje svoja upravljacka prava, a nakon toga upravljacku ulogu preuzima grad Sremska Mitrovica, sa tim da je postignuto jedno kompromisno rešenje po kome drugi grad ne može da ometa donošenje odluka koje su vezane iskljucivo za jedan od gradova.

Tekst je objavljen u sklopu projekta “ Ne sa strane! U kantu sve može da stane” koji je sufinansiran iz budžeta Grada Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje,kulturu i sport. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne odražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

You may also like