NAPUŠTENE DRŽAVNE PARCELE USKORO NA LICITACIJI po početnoj ceni od nula dinara

Od strane Ozon
0 komentar

Zemlju na korišćenje moći će da uzmu i tek registrovana poljoprivredna gazdinstva.
Tokom prethodnih godina i smanjenja poljoprivredne proizvodnje u pojedinačnim domaćinstvima, brojne parcele širom Srbije ostaju neobrađene, a neke su i trajno napuštene ili ostale bez vlasnika. Na Geoportalu Uprave za poljoprivredno zemljište uskoro će biti „ucrtane“ i nove identifikovane napuštene državne parcele, a deo ovog zemljišta bi trebalo da bude ponuđen poljoprivrednicima po privilegovanoj početnoj ceni od nula dinara.

Parcele i u Irigu

Parcele se nalaze u 13 lokalnih samouprava u Srbiji, a poljoprivrednicima će biti ponuđene kada se provere svi imovinsko-pravni odnosi. One se nalaze na teritoriji: Valjeva, Lajkovca, Mionice, Uba, Osečine, Ljiga, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Čačka, Lučana, Iriga, Vršca i Niša, kaže Branko Lakić, direktor Uprave za poljoprivredno zemljište.

Prema podacima iz avgusta 2020, u poslednje tri godine 5.255 hektara zaparložene zemlje dato je poljoprivrednicima na korišćenje bez naknade u periodu do pet godina.


Oni koji preuzmu zemlju na korišćenje imaju obavezu da je, pre svega, u određenom periodu raščiste. Posle toga mogu da dobiju i produženje ugovora, na dodatnih 20 godina, ali pod uslovom da investiraju u podizanje višegodišnjih zasada voća i vinove loze, ako su površine veće od deset hektara. Ako su manje, mogu da se koriste za bilo koji vid poljoprivredne proizvodnje.Možda Vam se svidi i