Mapiranje napuštenog poljiprivrednog zemljišta: Nove investicije i razvoj poljoprivrednog sektora

Od strane Ozon
0 komentar

U toku je mapiranje napuštenih parcela u državnom vlasništvu. Mapiranje se realizuje se drugu godinu zaredom

U opštini Irig, jedinoj opštini u Sremu, u proteklim danima, vršila se identifikacija napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), drugu godinu zaredom realizuje projekat sa ciljem mapiranja napuštenog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini koje predstavlja veliki potencijal za nove investicije i razvoj poljoprivrednog sektora.

Najvažnija je efikasna upotreba zemljišta ali i ostalih resursa, kako bismo povećali i unapredili konkurentnost i produktivnost. Prema rečima Marka Vranjkovića, konsultanta, razlozi za napuštanje poljoprivrednog zemljišta su različiti, negde su to nepovoljne karakteristike parcela, u smislu nepovoljnih oblika, pozicije, nepostojanja pristupnog puta, klimatskih uslova ali i socio – ekonomski razlozi.

  • Na osnovu podataka sistema Uprave za poljoprivredno zemljište, o zemljištu koje nije predmet zakupa, izlazi se na teren i proverava stanje parcela na terenu. Neretko, iako zemljište nije u zakupu nailazimo na situaciju da se to zemljište obrađuje, što dalje prelazi u nadležnost inspekcije za poljoprivredno zemljište. Uglavnom je to zemljište lošijeg kvaliteta, sa lošim prisupnim putevima, mnoge parcele su nekada bile voćnjaci nekadašnjih poljoprivrednih kombinata te bi trebalo uložiti mnogo sredstava da bi se te parcele privele nameni. Procenat napuštenog zemljišta u odnosu na obradivo iznosi oko 40 procenata ali su to uglavnom pašnjaci, močvare i ostala zemljišta koja nisu dobrog kvaliteta- istakao je gospodin Vranjković.
    Osim identifikacije zemljišta, sprovodi se i uzorkovanje zemljišta kako bi se video potencijal za razvoj organske proizvodnje, s obzirom na to da je zemljište napušteno i nije dugo godina hemijski tretirano kao i mogućnost pošumljavanja zemljišta u svrhu postavljanja vetrozaštitnih pojaseva koji štite tlo.
    -Prošle godine smo identifikaciju realizovali na teritoriji četiri opštine a rezultat je takav da smo preko 50 hektara identifikovane napuštene zemlje ove godine izdali u dugoročni zakup za podizanje višegodišnjih zasada. Dakle, nadamo se da ćemo ove godine mnogo više zemljišta staviti u funkciju, s obzirom na to da smo obuhvatili 13 jedinica lokalnih samouprava i da će se to zemljište efikasno koristiti – zaključio je gospodin Vranjković
    Ove godine, identifikacija će se realizovati u 13 jedinica lokalnih samouprava a to su: Valjevo, Ub, Osečina, Lajkovac, Mionica, Ljig, Čačak, Gornji Milanovac, Lučani, Ivanjica, Irig, Vršac (Veliko Središte) i Niš (Medijana).

Možda Vam se svidi i