Moderni gradski autobusi za manje zagađenje vazduha

Od strane Ozon
5 komentari

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica je u cilju smanjenja zagađenja vazduha u javni gradski i prigradski prevoz uveo autobuse sa Euro 6 motorom.

Tim povodom predstavnici lokalnesamouprave i to zamenica gradonnačelnik Svetlana Milovanović i načelnik Uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove su u toku jučerašnjeg dana izvršili smotru vozila prevoznika “Sirmiumbus” koja se koriste u sistemu javnog gradskog prevoza.

Milovanović je tokom smotre istakla da  je Grad Sremska Mitrovica prvi u Srbiji koji je u javni gradski prevoz uveo ovu vrstu autobusa.

Svetlana Vladisavljević inženjer zaštite životne sredine u Gradskoj upravi za saobraćaj rekla je da svi možemo da doprenesemo smanjenju zagađenja, a da je naša lokalna samouprava povukla odličan potez u oblasti javnog gradskog saobraćaja.

„Zagađenje vazduha je aktuelna tema ovih dana s obzirom da se može se reći da je na relativno malom prostoru koncentrisan veliki izvor zagađivača, može se reći i da je saobraćaj jedan od dominantnijih izvora zagađenja, s obzirom da se sagorevanjem raznih goriva u motorima pored energije, oslobađa i velika količina štetnih materija kao što su ugljen-monoksid, ugljen-dioksid, sumpor-dioksid, oksidi azota, čađ i pepeo. Naša preporuka sa ekološkog aspekta, odnosno apel koji upućujemo građanima jeste da što više koriste javni prevoz i tako smanjimo broj automobile u gradu”, rekla je Vladisavljević.

Javni gradski i prigradski prevoz u Sremskoj Mitrovici se sastoji od 18 voznih jedinica, od kojih se 15 koristi svakodnevno, a tri služe kao rezerva.

“Sa aspekta zaštite životne sredine sve vozne jedinice treba da ispunjavaju ekološke euro-norme, onosno autobusi kojima se vrši gradski prevoz treba, da ispunjavaju Euro 6 standarde emisije štetnih gasova, što je od dans i slučaj u našem gradu”, dodala je Vladisavljević.

On je istakla i da u narednom period “Sirmiumbus” planira obnavljanje svog voznog parka.

Pored činjenice da autobusi ispunjavaju Euro 6 standarde emisije štetnih gasova, oni poseduju i rampu, što znači da su prilagođeni za prevoz osoba u invalidskim kolicima, slabovidih lica, kao i da u njih mogu da uđu roditelji sa kolicima za bebe.

You may also like

5 komentari

Sramota 11.02.2020. - 8:05 am

Lažovi! Kakvim se autobusom voze putnici kuper standarda pa to je sramota! Autobus juče odguran na parking od strane radnika jer nije mogao da upali i to nije prvi put! U autobusu hladno kao u stenari,sedišta plastična netapacirana propala,polomljena,vrata ne mogu da se zatvore i sve prokišnjava. A red vožnje naopako! Do Lacarka mu treba 35 minuta.
Ovi autobusi što prikazuju tu su ili makete ili voze vanzemaljace pa ih ne vidimo

Violeta 11.02.2020. - 10:06 am

Svako vrti na svoju vodenicu i peru ruke. krivica se svaljuje sa jednog na drugog i tako redom, a deca nam udisu otrov. Ma nije meni problem kad smo u kuci, jer smo kupili ruski preciscivac vazduha i disemo punim plucima, ali mora da se izadje iz kuce, e onda mi dete tako pocne da kaslje da ne moze da se zaustavi, pretuzno.

Jovanka 12.02.2020. - 7:02 pm

Nažalost niko ne mora prstom da mrdne, čekamo buru i oluju ne bi li pročisti vazduh, a mi snalazimo kako umemo i znamo.

ivana 11.02.2020. - 11:26 am

trebalo bi razmisliti da se ubace i preciscivaci vazduha u autobuse posto cesto u njima bude nepodnosljivo. zagadjeno kao u paklu.u svetu su ovaj problem resili, recimo imaju rusku fotokataliticku tehnologiju za preciscavanje vazduha i onda nema ovakvih probema

Jovana 12.02.2020. - 7:20 pm

Možda bi i trebalo stvarno u prevozima gradskim po koji prečiščivač vazduha, da ljudima mozak malo osveži, svi stoje u prevozu i kao zombiji gledaju u telefone…

Komentari su zatvoreni.