Moderni gradski autobusi za manje zagađenje vazduha

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica je u cilju smanjenja zagađenja vazduha u javni gradski i prigradski prevoz uveo autobuse sa Euro 6 motorom.

Tim povodom predstavnici lokalnesamouprave i to zamenica gradonnačelnik Svetlana Milovanović i načelnik Uprave za saobraćaj, komunalne i inspekcijske poslove su u toku jučerašnjeg dana izvršili smotru vozila prevoznika “Sirmiumbus” koja se koriste u sistemu javnog gradskog prevoza.

Milovanović je tokom smotre istakla da  je Grad Sremska Mitrovica prvi u Srbiji koji je u javni gradski prevoz uveo ovu vrstu autobusa.

Svetlana Vladisavljević inženjer zaštite životne sredine u Gradskoj upravi za saobraćaj rekla je da svi možemo da doprenesemo smanjenju zagađenja, a da je naša lokalna samouprava povukla odličan potez u oblasti javnog gradskog saobraćaja.

„Zagađenje vazduha je aktuelna tema ovih dana s obzirom da se može se reći da je na relativno malom prostoru koncentrisan veliki izvor zagađivača, može se reći i da je saobraćaj jedan od dominantnijih izvora zagađenja, s obzirom da se sagorevanjem raznih goriva u motorima pored energije, oslobađa i velika količina štetnih materija kao što su ugljen-monoksid, ugljen-dioksid, sumpor-dioksid, oksidi azota, čađ i pepeo. Naša preporuka sa ekološkog aspekta, odnosno apel koji upućujemo građanima jeste da što više koriste javni prevoz i tako smanjimo broj automobile u gradu”, rekla je Vladisavljević.

Javni gradski i prigradski prevoz u Sremskoj Mitrovici se sastoji od 18 voznih jedinica, od kojih se 15 koristi svakodnevno, a tri služe kao rezerva.

“Sa aspekta zaštite životne sredine sve vozne jedinice treba da ispunjavaju ekološke euro-norme, onosno autobusi kojima se vrši gradski prevoz treba, da ispunjavaju Euro 6 standarde emisije štetnih gasova, što je od dans i slučaj u našem gradu”, dodala je Vladisavljević.

On je istakla i da u narednom period “Sirmiumbus” planira obnavljanje svog voznog parka.

Pored činjenice da autobusi ispunjavaju Euro 6 standarde emisije štetnih gasova, oni poseduju i rampu, što znači da su prilagođeni za prevoz osoba u invalidskim kolicima, slabovidih lica, kao i da u njih mogu da uđu roditelji sa kolicima za bebe.

You May Also Like

5 thoughts on “Moderni gradski autobusi za manje zagađenje vazduha

  1. Lažovi! Kakvim se autobusom voze putnici kuper standarda pa to je sramota! Autobus juče odguran na parking od strane radnika jer nije mogao da upali i to nije prvi put! U autobusu hladno kao u stenari,sedišta plastična netapacirana propala,polomljena,vrata ne mogu da se zatvore i sve prokišnjava. A red vožnje naopako! Do Lacarka mu treba 35 minuta.
    Ovi autobusi što prikazuju tu su ili makete ili voze vanzemaljace pa ih ne vidimo

  2. Svako vrti na svoju vodenicu i peru ruke. krivica se svaljuje sa jednog na drugog i tako redom, a deca nam udisu otrov. Ma nije meni problem kad smo u kuci, jer smo kupili ruski preciscivac vazduha i disemo punim plucima, ali mora da se izadje iz kuce, e onda mi dete tako pocne da kaslje da ne moze da se zaustavi, pretuzno.

    1. Nažalost niko ne mora prstom da mrdne, čekamo buru i oluju ne bi li pročisti vazduh, a mi snalazimo kako umemo i znamo.

  3. trebalo bi razmisliti da se ubace i preciscivaci vazduha u autobuse posto cesto u njima bude nepodnosljivo. zagadjeno kao u paklu.u svetu su ovaj problem resili, recimo imaju rusku fotokataliticku tehnologiju za preciscavanje vazduha i onda nema ovakvih probema

  4. Možda bi i trebalo stvarno u prevozima gradskim po koji prečiščivač vazduha, da ljudima mozak malo osveži, svi stoje u prevozu i kao zombiji gledaju u telefone…

Comments are closed.