Poezija Željke Avrić ponovo oduševila Mitrovčane

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Veče ljubavne poezije Željke Avrić pod nazivom “Pesma joj je drugo ime” održano je proteklog četvrtka u do poslednjeg mesta ispunjenom prostoru sremskoimtrovačke Galerije „Lazar Vozarević”.

Nešto malo o samom dešavanju, kao i povodima za isto rekla je sama Željka Avrić.

„Da li treba uopšte povod kad je ljubav u pitanju? Naravno postoji povod, jedan od njih je prva nagrada na konkursu ljubavne poezije u Ivanjici za pesmu „Kad žena bdi”, gde je selektor bio književnik Dragan Jovanović Danilov, a drugi povod je to da smo hteli da napravimo jedno lepo druženje, jedan kulturni događaj i poklonimo ga našim srugrađanima. Možda je malo čudno da ja u stvari od svih vrsta pesama, najmanje pišem ljubavnu poeziju, uglavnom pišem misaonu poeziju. Ljubav je osećanje koje ne treba puno eksploatisati, jer je previše uzvišeno, njemu treba prelaziti pažljivo, polako i tako se odnositi prema njemu”, rekla je Avrić.

Ona je dodala da njena “radionica” ne miruje, i da je u toku priprema novog rukopisa, za koji se nada da će uskoro biti i gotov.

Željka Avrić do sada je objavila zbirke: „Portret”, „Zvezdarnica”, „Marginalije”, „Vremenik” i „Jesam”. Više puta je nagrađivana na književnim konkursima i manifestacijama. U poetskom teatru interpretirane su pesme iz autorkine dve novije zbirke.

Organizator večeri je Ustanova za negovanje kulture „Srem”.

„S obzirom na to sa su građani navikli da Ustanova za negovanje kulture “Srem” realizuje kvalitetne programe, mislim da nismo mogli bolje ni početi ovu godinu nego sa poezijom Željke Avrić. Ni manje, ni više, godinu počinjemo sa jednom damom, našom sugradjankom i po našem nekom skromnom mišljenju sigurno jednom od najboljih pesnika našeg grada. Nama je velika čast i zadovoljstvo što iz godine godine sarađujemo sa Željkom i svi program koje smo zajedno realizovali  su bili izuzetno kvalitetni, posećeni i svakom narednom mi se već sada radujemo”, rekao je Dušan Drča, direktor Ustanove.

Stihove su govorili Aleksandar Krstajić, Latinka Perunović, Nikola Janošević i autorka.

U muzičkom delu programa nastupili su Irena Panić – flauta i Aleksandar Cundra – klavir, Hajrudin Durmanović – gitara i Dečiji hor „Vivak” i Tamara Pajkanović.

Tamara Pajkanović rukovodilac Dečjeg hora „Vivak” sa Željkom sarađuje uspešno već nekoliko godina.

„Željka je prvenstveno naš prijatelj. Ona je osoba koju smo slučajno sreli, ali je nismo slučajno zavoleli. Uvek smo rado viđeni gosti na njenim promocijama, zapravo ona želi da mi budemo tu, a nama to svakako pričinjava zadovoljstvo, tako da naša saradnja traje već godinama, zajedno stvaramo lepe stvari. “Vivak” sa mnom n čelu podržava njen rad, mi volimo njen rad, vrlo se ozbiljno ophodimo prema tome što ona radi, zato što ona to zaslužuje. Željka je jedna izuzetna osoba, dobar prijatelj, saradnik, dobar čovek, sa njom je sve tako lako i onda je i prirodno da smo tu”, rekla je Pajkanović.

Gosti večeri su bile Lana Konstantinović, Sara Radivojević i Olga Burlica iz „Zone mladih” koja radi u okviru biblioteke „Gligorije Vozarović”.

Autorka Željka Avrić je rođena 1964. godine u Banjaluci, a živi i radi u Sremskoj Mitrovici. Piše poeziju i književne eseje i prikaze. Objavila je šest zbirki pesama, a za sebe kaže da ima dva zavičaja, te piše u obe izgovorne varijante srpskog jezika, ijekavskoj i ekavskoj. Više puta nagrađivana je za pesme i cikluse pesama, a član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Republike Srpske.

Možda Vam se svidi i