Ministarstvo turizma Srbije traži smanjenje PDV-a u ugostiteljstvu

Od strane Ozon
0 komentar

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Tatjana Matić, saopštila je da je pokrenula inicijativu za smanjenje PDV-a sa 20 na 10 odsto na usluge ishrane u ugostiteljstvu.

“Uvođenje tzv. KOVID-19 PDV-a po ugledu na većinu evropskih zemalja, treba da značajno ublaži udarac koji je sektor turizma pretrpeo usled posledica pandemije, dok je jedan od predloga da se s Narodnom bankom Srbije razmotri mogućnost produženja moratorijuma na kredite privrednicima ovog sektora“, rekla je nova ministarka.

Navela je i da su radi ublažavanja posledica pandemije na sektor turizma, na predlog njenog ministarstva usvojene izmene i dopune Pravilnika o rangiranju i obnavljanju licenci organizatora putovanja, i Pravilnika o garancijama putovanja i visini depozita, koji su stupili na snagu 14. novembra.

„Ključne novine su uvođenje dve niže kategorije licence, s nižim limitom pokrića garancija putovanja, a izašlo se u susret i zahtevima turističkih agencija za smanjenje depozita koji su agencije dužne da poseduje na računu poslednjeg dana u mesecu“, navela je Matić.

Ukazala je da se novim pravilnicima daje mogućnost agencijama da promene licencu na nižu kategoriju, sa znatno nižim limitom pokrića, i da tako zaključe ugovor o garanciji putovanja sa osiguravačima, ili da obezbede bankarsku garanciju.

Ministarka je podsetila da je rebalansom državnog budžeta za 2020. godinu odobreno 150 miliona dinara za subvencije premija polisa osiguranja turističkih agencija, jer su većini istekle obavezne polise te mogu da izgube licence za rad.

Možda Vam se svidi i