Kovid19: U Srbiji za 24 sata 4.426 novozaraženih osoba, preminuo 51 pacijent

Od strane Ozon
0 komentar

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 16.617 osoba od kojih je 4.426 pozitivno. U poslednja 24 sata preminuo je 51 pacijent.

Na respiratorima je trenutno 309 pacijenata. Ukupno su hospitalizovane 9.672 osobe.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji koronavirusom je inficirano 1.806 korisnika i 879 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Navodi se da je izlečeno 2.647 korisnika 1.086 zaposlenih.

„Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji“, navodi Ministarstvo. 

Vakcinacija prvim kontigentom vakcine proizvođača Fajzer počeće sutra i to najverovatnije u domovima za stare osobe, jer je ta populacija najugroženija koronavirusom, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Radi se o ograničenoj količini tih vakcina, objasnio je predsednik i dodao da se od sredine januara može očekivati masovnija vakcinacija.

Da se plan imunizacije može menjati u skladu sa trenutkom i količinom vakcina, rekao je predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida 19 Mirsad Đerlek. 

Dodao je da je sa Fajzerom potpisan ugovor na 1,8 miliona doza, koje će stizati kvartalno.

„Juče je došlo 4.875 doza, ALIMS je dao dozvolu za oko 24.000 doza, doći će još 20.000 vrlo brzo“, rekao je Đerlek dodajući da će još 340.000 doza stići u januaru.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je za RTS da lekari ne vide mogućnost za značajnije popuštanje mera, a ne vide ni mogućnost da se Nova godina slavi kao svaka Nova godina uz okupljanja koja su opasna.

„Medicinski deo Kriznog štaba će postaviti određene crvene linije preko kojih nećemo preći u popuštanju mera a da ne ugrozimo zajednički protivepidemijski napor, razgovaraćemo kako da mere budu najbolje odmerene, da budu onoliko restriktivne koliko to mora i ne više od toga i šta bi to tačno značilo je stvar za diskusiju u realnom vremenu, iz dana u dan pratimo situaciju“, istakao je Janković.

Klinika „Laza Lazarević“ ući će prvi put u kovid sistem, najavila je danas direktorka klinike Ivana Stašević Karličić, koja očekuje da će obolele od koronavirusa početi da zbrinjavaju krajem nedelje.

Klinika će zbrinjavati pacijente sa mentalnim smetnjama koji imaju lake oblike kovida, istakla je ona za RTS i dodala da su pripreme u toku.

Stašević Karličić je istakla da će služba urgentne psihijatrije i dalje raditi nesmetano, a da će kovid zona biti fizički odvojen.

Izvor: RTS

You may also like