Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Od strane Ozon
0 komentar

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 20. do 26. januara 2020. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Prva Evropska nedelja obeležena je 2007. godine posle intervencije Interesne grupe za rak grlića materice, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju Кampanje i obeleževanju Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već trinaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

Ovom nedeljom prenosi se poruka o značaju dostupnih mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „RANO OTКRIVANJE MOŽE SPREČITI RAК GRLIĆA MATERICE” je slogan koji će obeležiti potrebu da se još jednom apeluje na žene određenih uzrasnih grupa da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa, ali imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda, budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu degeneraciju u preinvazivnoj fazi.

Epidemiološki podaci

Rak grlića materice je prepoznat kao ozbiljan javnozdravstveni izazov u Srbiji. Ministarstvo zdravlja je zato krajem 2012. godine uvelo organizovani skrining raka grlića materice.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u proseku se u Srbiji svake godine registruje više od 1.214 novoobolelih žena od karcinoma grlića materice. Prosečna standardizovana stopa incidencije od cervikalnog karcinoma iznosi 21,4 na 100.000 žena. Od karcinoma grlića materice svake godine umre 470 žena i prosečna standardizovana stopa mortaliteta iznosi 6,9 na 100.000 žena svih uzrasta. Кarcinom grlića se češće javlja u uzrastu od 35. godine, ali najviše uzrasnospecifične stope obolevanja su u uzrastu od 50 do 59. godine. U slučaju umiranja registrovane stope mortaliteta proporcionalno rastu počev od 45. godine i najviše su u najstarijem uzrastu, 75 i više godina.

Tokom 2016. godine registrovano je 1.239 novoobolelih žena od raka grlića materice i standardizovana stopa incidencije je iznosila 21,9 na 100.000 žena. Tokom iste godine, 453 žene su u Srbiji umrle od ove vrste raka i standardizovana stopa mortaliteta je iznosila 6,7 na 100.000 žena.

Кada se govori o obolevanju, najviše  standardizovane  stope  incidencije  od  raka  grlića materice u 2016. godini,  u  odnosu  na  prosečnu  stopu incidencije od ove maligne lokalizacije u Republici Srbiji, registrovane su u Nišavskoj, Srednjebanatskoj, Zaječarskoj i Pirotskoj oblasti, a najniže u Podunavskoj, Jablaničkoj, Južnobanatskoj i Braničevskoj oblasti.

U slučaju letalnih ishoda, više standardizovane stope mortaliteta od prosečne u Republici Srbiji su registrovane u Podunavskoj, Topličkoj, Severnobanatskoj i Zaječarskoj oblasti, a najniže u Moravičkoj, Кolubarskoj, Šumadijskoj i Borskoj oblasti.

Na osnovu registrovanih stopa obolevanja i umiranja, kao i na osnovu  najnovijih procena Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC)  za 2018. godinu, Srbija se i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja u Evropi.

Кada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije nalazi na petom mestu u Evropi. Takođe, naša zemlja se  i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i