Darija Kisić Tepavčević u poseti Industriji mesa „Nedeljković“. Promocija programa „Moja prva plata“

Od strane Ozon
0 komentarMinistarka za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević posetiće u utorak, Industrija mesa „Nedeljković“. U poseti će biti i Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Vukašin Grozdić, savetnik u Kabinetu predsednika Vlade, Svetlana Milovanović, gradonačelnica grada Sremska Mitrovica. Njih će dočekati Tanja i Radoslav Nedeljković, vlasnici industrije mesa „Nedeljković“ i Marijana Grabić, direktorka Filijale Sremska Mitrovica.

Razlog posete poslodavcu Industrija mesa „Nedeljković“ je program „Moja prva plata“.


Nacionalna služba za zapošljavanje počinje sa isplatom prvog dela novčane naknade za decembar 2020. godine za sve kandidate koji su uključeni u Program „Moja prva plata“ i koji su program osposobljavanja započeli kod poslodavaca iz privatnog sektora. Isplata novčane naknade vrši se u skladu sa dostavljenim Izveštajem poslodavca o realizaciji Programa „Moja prva plata“.
Isplata novčane naknade se vrši na namenske tekuće račune otvorene kod Banke „Poštanska štedionica“ ad, a kandidati sredstva i kartice za tekući račun mogu podići u najbližoj ekspozituri banke prema mestu prebivališta. Svi kandidati oslobođeni su plaćanja troškova održavanja računa za osnovni paket usluga banke.
U svrhu isplate novčane naknade u 2020. godini za kandidate uključene u Program „Moja prva plata“, obezbeđena su novčana sredstva u iznosu od 110 miliona dinara.
Program „Moja prva plata“
Na osnovu Uredbe o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ Nacionalna služba za zapošljavanje je 17.08.2020. godine raspisala Javni poziv za realizaciju Programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“. Program „Moja prva plata“ sprovodi se u saradnji Vlade Republike Srbije, Nacionalne službe za zapošljavanje i Privredne komore Srbije i uz tehničku podršku Kancelarije za IT i elektronsku upravu.

Program Moja prva plata podrazumeva osposobljavanje nezaposlenog lica za samostalan rad na konkretnim poslovima kod poslodavca, bez obzira na stečeno zvanje u formalnom sistemu obrazovanja, a u okviru istog nivoa obrazovanja koji se zahteva u oglašenoj poziciji poslodavca. Na tržištu rada je sve veći broj poslova koji po svojoj složenosti zahtevaju kandidate na određenom nivou obrazovanja i po svojim zahtevima nisu orjentisani na konkretnu struku, već često zahtevaju različita znanja i veštine iz više oblasti obrazovanja i rada.
Cilj Programa je da se podstakne zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema s nedostatkom kadrova.
Ciljna grupa: Nezaposleni mladi do 30 godina starosti, sa najmanje srednjim obrazovanjem, bez radnog iskustva, ili sa radnim iskustvom ne dužim od 9 meseci stečenim na poslovima koji po svojoj složenosti odgovaraju nivou obrazovanja sa kojim se prijavljuju za učešće u programu.
Specifičnost programa je i u načinu realizacije – online preko portala Moja prva plata, koji je za namenu realizacije programa dizajniran. Na ovaj način omogućena je dostupnost svih informacija o ponudama poslodavcima kroz oglašene pozicije, na koje su kandidati mogli da se prijavljuju. Obuhvat nezaposlenih lica planiran u 2020. godini je 10.000.
Trajanje programa je 9 meseci.
Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje:

 1. angažovanim licima na ime novčane naknade isplaćuje sredstva u ukupnom mesečnom iznosu od:
  − 20.000,00 dinara za lica sa srednjim obrazovanjem,
  − 24.000,00 dinara za lica sa visokim obrazovanjem.
 2. vrši obračun i uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, u skladu sa zakonom.
  Više od 10.000 poslodavaca je pokazalo interesovanje za učešće u programu, registrovalo se na portalu Moja prva plata i prijavilo potrebu za preko 17.000 pozicija za 28.000 radnih mesta.
  Od ukupnog broja registrovanih, 8.540 poslodavaca je ispunilo uslove Javnog poziva za učešće u programu, sa odobrenih 14.294 pozicije za angažovanje 22.740 nezaposlenih lica.
  Najveći broj lica tražen je za radno angažovanje u sledećim oblastima rada:
  ➢ Prerađivačka industrija (agronom, tehnolog, hemičar, biotehnolog, mikrobiolog, mašinski inženjer, bravar, zavarivač, mašinski tehničar, elektrotehničar…)
  ➢ Trgovina na veliko i trgovina na malo; Popravka motornih vozila i motocikala (prodavac, komercijalista, automehaničar, električar, lakirer, limar)
  ➢ Administrativne i pomoćne uslužne delatnosti (administrativni radnik, knjigovođa, ekonomista, administrativni službenici)
  ➢ Zdravstvena i socijalna zaštita (doktor medicine, medicinski tehničar, socijalni radnik).
  Nalog na portalu Moja prva plata otvorilo je 22.948 mladih, od kojih se 17.081 kandidat uspešno prijavio na neku od 12.559 pozicija kod 7.524 poslodavca.
  Privatni sektor
  Poslodavci iz privatnog sektora završili su selekciju i izabrali 7.179 mladih nezaposlenih koje će angažovati kroz program. Sa poslodavcima i licima potpisano je 7.033 ugovora, odnosno kandidati su započeli osposobljavanje kod poslodavaca. Za 146 ugovora je odloženio potpisivanje i početak osposobljavanja iz epidemioloških razloga.
  Javni sektor
  Poslodavci iz javnog sektora, čija je oblast delatnosti zdravstvo, socijalna zaštita i pravosuđe, kao i poslodavci koji su pozicije oglasili sa mestom rada u devastiranim područjima i na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, završili su selekciju i izabrali 1.317 mladih nezaposlenih koje će angažovati kroz program. Trenutno je potpisano 223 ugovora, dok je potpisivanje ostalih ugovora u toku.

You may also like