Nove epidemiološke mere stupaju na snagu 20. decembra i trajaće do 10. januara, a uz već postojeće trebalo bi da smanje širenje koronavirusa u najrizičnijem, prazničnom periodu. Odavno nam je već jasno da novogodišnjih žurki neće biti, a u nastavku pogledajte koja će još pravila važiti. Bar zasad.

“Sve restriktivne mere koje su važile do sada biće na snazi do petka, 18. decembra, a nakon toga ćemo se ponovo sastati i sagledati da li ćemo uvoditi dodatne mere ili promeniti postojeće”, istakla je Darija Kisić-Tepavčević.

Kao što je i najavljivao Krizni štab, juče su proglašene i nove mere koje će važiti od 20. decembra, a prvenstveno se tiču ulaska u zemlju.

Ulazak u zemlju

Strancima koji žele da uđu u Srbiju biće potreban negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, dok državljani Srbije ukoliko nemaju taj test, moraju da idu u izolaciju deset dana. Izolacija može da se prekine negativnim PCR testom, objasnila je Kisić nakon jučerašnje sednice, dodavši da za strance ne postoji mogućnost izolacije, već oni uopšte ne mogu da uđu u zemlju bez negativnog PCR testa.

Ugostiteljski objekti

Prema trenutnim merama, restorani, kafići, barovi, klubovi, kao i igraonice i kladionice zatvaraju se radnim danima u 17 sati. Vikendom ovi objekti uopšte ne rade. Izuzetak su restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 sat svakoga dana.

Frizeri, teretane, spa

Kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, fitnes centri, teretane i vežbaonice, spa centri i bazeni, takođe, rade samo radnim danima do 17 sati dok su vikendom zaključani. Tačnije, od petka u 17 do ponedeljka u 5.

Prodavnice, tržni centri, pijace

Prodavnice prehrambene robe i dalje mogu da rade do 21 sat i radnim danima i vikendom. To važi i za kioske i prodavnice brze hrane. Međutim, tržni centri, ali i drugi butici i radnje, rade do 17 radnim danima, vikendom su zatvoreni. Pijace će radnim danima raditi regularno, a biće otvorene i u danima vikenda od šest do 15 sati.

Takođe, objekti i radnje u kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije potrebno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja, poput servisa bele tehnike, tehničkih servisa, krojača, obućara i staklorezačkih radnji mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

Apoteke, pumpe, dostava

Radno vreme apoteka ostaje nepromenjeno, mogu da budu otvorene i 24 sata dnevno. Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge takođe mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Benzinske pumpe za točenje goriva i dostava hrane putem kurira i dalje rade 24 sata sedam dana u nedelji. Ipak, prodavnicama na pumpama je radno vreme ograničeno kao i drugima, dakle do 21 sat, a posle mogu da prodaju samo gorivo.

Pozorišta i bioskopi

Pozorišta i bioskopi rade svakog radnog dana, ali i vikendom do 17 sati – do tog vremena mora da bude završena poslednja filmska projekcija. Ovo radno vreme odnosi se i na muzeje i galerije.

Škole, fakulteti, vrtići

Škole već više od dve nedelje rade po posebnom programu – učenici od petog do osmog razreda osnovne škole i učenici srednjih škola imaju onlajn nastavu, a samo učenici od prvog do četvrtog razreda idu u školu na nastavu. Fakulteti organizuju onlajn predavanja. Samo vrtići rade bez ograničenja.

Okupljanja

Broj osoba koje mogu da se okupljaju u otvorenom i zatvorenom prostoru ograničen je na pet i to je mera koja važi još od novembra. “Zabrana okupljanja na javnim manifestacijama, što označava različite vrste proslava, kongresa, seminara, kod otvorenih prostora. Misli se na organizovana okupljanja. Ne odnosi se na radnu sredinu, na školsku sredinu. U takvim sredinama može, ali samo pod obavezom da se obezbedi 4 metra kvadratna po osobi u prostoriji, što znači da je udaljenost između osoba dva metra”, navela je dr Kisić. Isto važi za bioskope i tržne centre, na primer.

Možda Vam se svidi i