Uskoro potpuno drugačiji izgled jednog dela grada

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U narednih mesec dana startovaće radovi na rekonstrukciji drugog dela Železničke ulice u Sremskoj Mitrovici, dok su radovi na rekonstrukciji same železničke stanice i Spomenika oslobodiocima grada u Drugom svetskom ratu već uveliko u toku.

“Svedoci smo da u poslednje dve godine lokalna samouprava ulaže ogromna sredstva u rekonstrukciju dela grada u koji nije ulagano poslednjih 60 godina. Kada to kažem prvenstveno mislim na izgradnju podvožnjaka i dva kružna toka koji ga opslužuju, zatim na rekonstrukciju dela Fruškogorske ulice, a potom i na činjenicu da smo prošle godine završili i rekonstrukciju dela Železničke ulice u kojem se nalazi drvored platana. U ovom trenutku se vrši rekonstrukcija Spomenika oslobodiocima grada, kao i same železničke stanice koja je izuzetno važna s obzirom da kroz Sremsku Mitrovicu prolazi međunarodni železnički koridor i da svi koji dolaze u naš grad, a koriste železnički prevoz, prvi objekat na koji nailaze jeste upravo stanica. Objekat nije rekonstruisan i u njega nije ulagano od njegove izgradnje 1945. godine i zbog toga je veoma važno pomenuti da je ovo bitna investicija kako za funkcionisanje same železničke stanice, tako i za sam imidž grada”, rekao je prilikom današnjeg obilaska stanice i spomenika načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslav Jokić.

On je dodao da sa rekonstrukcijom Železničke ulice to neće biti kraj radovima u tom delu grada, te da se planira rekonstrukcija i glavne autobuske stanice.

Načelnik je objasnio da će kod samih stanica biti izmenjen režim saobraćaja, da neće više u funkciji biti kružni tok oko samog spomenika i da će na tom prostoru biti uređen plato sa zelenilom, fontanom i rasvetom.

“Sama Železnička ulica i prostor oko železničke i autobuske stanice biće potpuno drugačiji kada se završe svi radove. Ovaj deo grada će sasvim sigurno dobiti jedan moderan i funkcionalan izgled”, rekao je Jokić.

On je izneo i informaciju da je ruinirani Dom vojske konačno u vlasništvu grada i da će Sremska Mitrovica u bliskoj budućnosti na tom prostoru dobiti jedan savremeni IT centar.

Jokić je podsetio da su sredstva za rekonstrukciju Železničke ulice obezbeđena od strane Javnog preduzeća “Putevi Srbije” i iz gradskog budžeta, dok su za rekonstrukciju železničke stanice sredstva obezbeđena od strane “Železnice Srbije”.

“Postoji jedna veoma jaka i snažna veza između lokalne samouprave, pokrajinskih i republičkih organa koji prepoznaju naše projekte i vrlo rado ih finansiraju i nadam se da će tako biti i u budućnosti”, završio je Jokić.

Prema rečima Ljubiše Šulaje, direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica na Spomeniku oslobodiocima grada u Drugom svetskom ratu od njegovog postavljanja nije bilo nikakvih intervencija, te je pravo vreme za njegovu rekonstrukciju.

“Konačno je došlo na red da se obnovi ovaj vrlo važan istorijski spomenik, to je spomenik oslobodiocima grada u Drugom svetskom ratu, onima koji su za Mitrovicu položili svoje živote 1. novembra 1944. godine. Ono što je značajno za nega reći jeste da je on završen već za prvu godišnjicu oslobođenja grada 1945. godine i da od tada na njemu nisu vršene nikakve veće intervencije, tako da je ovo njegova prva obnova”, rekao je Šulaja.

On je objasnio da će se raditi kompletna obnova spomenika i prostora oko njega, od hortikulturnog uređenja same okoline istog, preko dekorativne rasvete, sve do zamene svih oštećenih delova spomenika.

“Mislim da ovaj spomenik ima veliki istorijski značaj za naš grad, jer nakon četvorogodišnje agonije i svega lošeg što je doneo Drugi svetski rat, on je podignut kao uspomena na sve one koji su stradali, ali i kao podsetinik na njihovu žrtvu generacijama koje dolaze”, rekao je direktor Zavoda.

Možda Vam se svidi i