Pet godina od majskih poplava

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Simbolično, prigodnim programom sinoć je na pešačkom mostu Svetog Irineja koji spaja dve Mitrovice obeležena peta godišnjica odbrane našeg grada od poplava. Te 2014. godine, upravo 17. maja u 19 časova Sava je dostigla svoj istorijski maksimum od 863 cm.

Obeležavanju su prisustvovali svi članovi tadašnjeg Štaba za vanredne situacije na čelu sa Branislavom Nedimovićem, nekadašnjim gradonačelnikom Sremske Mitrovice i komadantom Štaba, a sada ministrom u Vladi Republike Srbije koji se obratio prisutnima i sadašnjim gradonačelnikom Vladimirom Sanaderom.

Gradonačelnik Vladimir Sanader ponovo se zahvalio svima koji su pomogli u odbrani Sremske Mitrovice i njenih sela od poplava, ali govorio i o tome šta je urađeno na teritoriji grada u smislu odbrane od poplava u poslednjih pet godina.

Podsećanja radi, vanredna situacija zvanično je za teritoriju cele Srbije proglašena 15. maja 2014. godine. Sava je rasla, nivo vode se podigao iznad ikada zapamćenog i 17. maja u večernjim satima nivo reke Save kod Sremske Mitrovice dostigao je do tada nezabeleženih 863 cm. Ubrzo je počela evakuacija stanovništva iz dela samog grada uz reku, ali i iz Mačvanske Mitrovice i Laćarka.

U Gradu Sremska Mitrovica vanredna situacija je bila na snazi do 2. juna kada je procenjeno da opasnost od poplava više ne postoji.

Naslovna fotografija: Čedomir Nedeljković

Možda Vam se svidi i