Obeležen Dan bolnice

Od strane Ozon
0 komentar

Prigodnom svečanošću u bolničkom Edukativnom centru, juče je obeležen Dan Opšte bolnice Sremska Mitrovica i 193 godine od osnivanja i rada jedine zdravstvene ustanove sekundarnog tipa u Sremu.

Godišnjici mitrovačke bolnice prisustvovali su brojni gosti, saradnici i zaposleni, a prisutnima se najpre obratio direktor dr Živko Vrcelj i tom prilikom podsetio da ustanova obavlja zdravstvenu delatnost sa osnovnim ciljem da ostvari najviši mogući nivo očuvanja i unapređenja zdravlja građana sa područja Sremskog okruga, ali i svih drugih obolelih koji ovde potraže medicinsku pomoć. „Tokom godine, u našoj ustanovi obavi se preko 270.000 specijalističkih i dijagnostičkih pregleda, izvrši oko 7000 hirurških operacija, hospitalizuje blizu 20.000 pacijenata. Nastavili smo da radimo projekat palijativne nege i pokušavamo da našim starijim pacijentima, malignim bolesnicima olakšamo i pomognemo koliko je moguće. Nadamo se da ćemo dogradnjom bolnice proširiti kapacitete. Planiramo otvoranje odeljenja ženske psihijatrije, kao i nabavika endoskopskog stub za gastroenterologiju a očekujemo i nabavku monitora za šok-sobu i Urgentni prijem. Radićemo na obnovi neurologije i plan je da se otvori neurološka intenzivna nega.”

Uzimajući u obzir da mitrovačkoj bolnici gravitira svo stanovništvo regiona Srema i da se iz sedam domova zdravlja pacijenti upućuju na specijalističke preglede i lečenje, a da je u porastu broj oboljenja kardiovaskularnog i neurološkog sistema, kao i broj malignih bolesti, gore pomenute cifre ne iznenađuju. Da bi se na vreme i najtačnije odgovorilo na potrebe korisnika zdravstvene zaštite, učinjen je ogroman pomak kada je reč o ulaganjima u opremu i aparaturu. Samo tokom 2018. godine, Vlada Vojvodine i pokrajinski sekretarijat za zdravstvo izdvojili su preko 100 miliona dinara za nabavku novih aparata (novi CT aparat, automatski parni sterilizator, laporoskopski stub za hirurgiju, TCD za neurologiju, UZ srca, jag laser i biomikroskop za očnu hirurgiju). Da podsetimo, pokrajina je uložila i novac za remont kotla za grejanje, remont lifta za pacijente, kao i održavanje rashladnog sistema za pet operacionih sla i jedinicu intenzivne nege u Hirurškom bloku.

Bolnica je tokom protekle godine realizovala tri velika projekta: „Take care” u okviru prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija – razvijanje i poboljšanje zdravstvenih i socijalnih usluga za ugrožene grupe – palijativno zbrinjavanje, zatim „Zaustavi-zaštiti-pomozi”- za pomoć žrtvama seksualnog nasilja i „Bebo, dobrodošla na svet”- uvođenje nove usluge e-beba pojednostavljen proces prikupljanja dokumenata za prijavljivanje novorođenčadi). Sva tri projekta uspešno su realizovana i vrednovana najvišim ocenama od strane inicijatora, a u svakom od njih imali smo veliku pomoć i podršku kako resornih ministarstava, tako i pokrajinskog sekretarjata za zdravstvo i Grada Sremska Mitrovica.

U martu mesecu, bolnici su odobrena sredstva, u iznosu od 27.000.000 dinara za nabavku novih aparata po konkursu pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a reč je o endoskopskom stubu za kolonoskopiju, 6 pacijent monitora za Urgentni prijem i jedinicu hirurške intenzivne nege, kao i dva aparata za anesteziju. Ovo je još jedan dokaz da je osnivač nastavio trend ulaganja u zdravstvo, bez koga boljitak u pružanju bolničkih usluga ne bi bio moguć.

Godišnjicu postojanja i rada ustanove u ime Pokrajinskog sekretarijata, čestitala je i pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Snežana Bojanić Stojić, pohvalivši rad zaposlenih u bolnici i direktora dr Vrcelja i napomenula da će Pokrajinski sekretarijat nastaviti da pomaže bolnicu kroz ulaganja u vidu nabavke aparata jer mitrovački lekari to zaslužuju. Dr Bojanić je najavila i kompletnu rekonstrukciju i adpataciju Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici, jer je zanavljanje enterijara, građevinski radovi, sanacija i adaptacija važna, kako bi zaposleni imali bolje uslove rada a pacijenti kvalitetniju bolničku uslugu.

„Briga o ovoj bolnici je duža i plodonosnija nego o drugim bolnicama u Vojvodini. Svedoci ste koliko je u prethodne dve godine ovde uloženo. Preko 10 miliona dinara Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo odvojio je za bolnicu u što je značajno i za rad lekara i zbog koristi naših pacijenata. U narednom periodu biće još puno posla da obzbedimo građanima bolju, efikasniju i bezbedniju zdravstvenu zaštitu,” dodala je Bojanić Stojić.

Кada je reč o promotivnim aktivnostima, svakako su najznačajniji besplatni preventivni pregledi – velika akcija Ministarstva zdravlja, koja se iz meseca u mesec sprovodi u gotovo svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. U mitrovačkoj bolnici, svoje zdravlje kroz ove akcije, do sada je proverilo blizu 2500 građana. Mi smo i redovni učesnici obeležavanja datuma iz kalendara zdravlja, čiji je cilj očuvanje zdravlja, promocija zdravih životnih navika, prevncija bolesti i informisanost o značaju prevencije. Ovakve aktivnosti bolnica većim delom sprovodi u saradnji sa Domom zdravlja i ZZJZ Sremska Mitrovica.

Кada se govori o uvođenju novih metoda u lečenju, ponosni su na činjenicu da je u novembru mesecu prošle godine i zvanično počela da radi jednica za moždani udar u odeljenju neurologije, gde je prvi put primenjena trombolitička terapija, uz pomoć i podršku Instituta za neurologiju КC Vojvodine.

Zahvaljujući stručnosti i angažovanosti svih zaposlenih u ovoj ustanovi, mitrovačka Bolnica godinama je u samom vrhu zdravstva Srbije.

Proslavi je prisustvovao Vojislav Mirnić načelnik Gradske uprave za zdravstvo i socijalnu zaštitu a ime Grada Sremska Mitrovica, još bolje rezultate u radu, povodom obeležavanja Dana ustanove, poželeo je Tomislav Janković predsednik Skupštine grada: „Lep jubilej 193 godine postojanja i rada obeležava naša bolnica u Sremskoj Mitrovici, toliko godina su u službi građana i njihovog zdravlja i ja im čestitam. Lokalna samouprava se trudi da pomogne rad naše bolnice, radimo zajednički projekat uz pomoć Кancelarije za javna ulaganja, to je posao opšte rekonstrukcije naše bolnice u vrednosti od skoro milijardu dinara koji ćemo realizovati u naredne tri godine.”

Obezbediti najbolje metode u pružanju zdravstvenih usluga, poštujući zahteve pacijenata, primenom najnovijih tehnoloških dostignuća u cilju bržeg i efikasnijeg lečenja – misija je mitrovačke Opšte bolnice.

Mitrovačka bolnica nastaviće trend dobrog rada i poslovanja i u narednom periodu, uz podršku i pomoć osnivača Vlade Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, Ministarstva zdravlja, Grada Sremska Mitrovica, kao i brojnih saradnika i prijatelja.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

Možda Vam se svidi i