Međunarodni dan nestalih

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – 30. avgust se u Svetu obeležava kao Međunarodni dan nestalih sa ciljem prisećanja na njih i ukazivanje na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali. Crveni krst danas posebno skreće pažnju javnosti da više od dvadeset godina nakon pr- estanka sukoba na prostorima bivše Jugoslavije još uvek ima nekoliko hiljada porodica koje čekaju da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih. 

Povodom Međunarodnog dana nestalih, Međunarodni komitet Crvenog krsta, Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu i Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci u saradnji sa Koordinacijom srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, organizuju izložbu video radova studentata na temu nestalih lica pod nazivom ‘’Empatija’’, koja će trajati do 9.septembra. Danas će biti održana prigodna svečanost u Skupštini grada Beograda gde će se prisutnima obratiti i Generalni sekretar Crvenog krsta Srbije, gospodin Ljubomir Miladinović.

Izložba će biti dostupna porodicama nestalih i predstavnicima medija 30. avgusta 2019. u Skupštini grada Beograda tokom obležavanja Međunarodnog dana nestalih, a zvanično otvaranje je  31. avgusta u 13:00 u Kulturnom centru Beograda, nakon čega se seli u Rijeku. 

Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca kontinuirano ulaže sve svoje napore da hiljadama ljudi koji se nalaze u migraciji iz zemalja Bliskog istoka i Afrike a koji na putu prema Evropi svakodnevno bivaju razdvojeni od svojih srodnika pomogne da se prekinute porodične veze ponovo uspostave. U okviru tih napora, još 2013. godine pokrenut je jedinstven projekat i alat za traženje lica putem objave fotografije tražioca pod nazivom “Trace the Face” https://familylinks.icrc.org/europe/en/Pages/search-persons.aspx, koji je trenutno aktivan na četiri kontitnenta, sa preko 16000 registrovanih tražilaca i do sada ukupno 7,000 registrovanih fotografija od kojih je blizu 4,000 objavljenih na sajtu projekta.

Možda Vam se svidi i