Mađarska je spremna da uloži milione evra u projekte u Srbiji i Republici Srpskoj, a na ovom paketu insistirao je lično premijer Viktor Orban, piše Srpski telegraf. Navodi se da će najveći dio projekata biće realizovan u Vojvodini, ali su predviđene značajne investicije i u centralnoj Srbiji i Republici Srpskoj.

  • To se, prije svega, odnosi na bankarstvo, poljoprivredu. Šandor Čanji, najbogatiji Mađar i vlasnik OTP banke, uskoro će, uz Vojvođansku banku, preuzeti i Societe Generale, i nije isključeno da će i dalje nastaviti širenje – rekao je jedan od sagovornika Srpskog telegrafa i dodao da će uz privrednu saradnju Mađarska nastaviti i unutar EU da insistira na što bržem priključenju Srbije.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović je rekao da bi ovakav plan doprinio još boljoj saradnji i razvoju dvije prijateljske države.

  • Srbija već ima odličnu saradnju sa mađarskom Vladom i razvijene projekte u sektoru prerađivačke industrije. U Arilju se gradi zajednička fabrika za preradu malina kapaciteta od 12 tona. Ugovaramo i otvaranje četiri kompanije u Bačkoj Topoli i dvije na prostoru zapadne Srbije. Šandor Čanji je zainteresovan za otvaranje pet logističkih centara u Bačkoj Topoli, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i na još dvije lokacije na teritoriji Vojvodine. Orbanov prijedlog bi za Srbiju mnogo značio, jer je Mađarska pouzdan investitor i ima dobro tržište.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor ističe da saradnja neprestano jača već tri godine.

  • Uloženo je više od 250 mil EUR i program će se nastaviti i u narednim godinama. Za novac Fondacije Prosperitati već je konkurisalo više od 10.500 ljudi. Ona ne potiču od OTP banke, nego direktno iz budžeta Mađarske. To utiče na razvoj poljoprivrede, obnavlja se mehanizacija, kupuje zemljište i ulaže se u kvalitetnu proizvodnju.

eKapija

You may also like