Više od polovine disciplinskih postupaka vođenih protiv javnih izvršitelja od početka rada ove profesije 2012. godine bilo je za lakše povrede discipline, pokazuju podaci Komore izvršitelja Srbije.

Od sredine 2012. godine do sada vođena su ukupno 63 disciplinska postupka, a izrečene 33 opomene, dve javne opomene, 20 novčanih kazni, tri privremene zabrane obavljanja delatnosti, pet trajnih zabrana i 12 oslobađajućih odluka.

„Što se tiče strukture disciplinskih povreda, najčešće je reč o lakšim disciplinskim povredama, u šta spada neplaćanje članarine, ne podnošenje godišnjeg izveštaja, neprisustvovanje skupštini“, rekla je za Novu ekonomiju Svetlana Manić iz Komore izvršitelja.

U slučaju pet trajnih zabrana obavljanja delatnosti uglavnom su to bile disciplinske povrede koje se svode na prekoračenje ovlašćenja, dodala je ona.

Primeri prekoračenja ovlašćenja su da izvršitelj nije posedovao namenski račun ili nije prenosio sredstva poveriocu sa namenskog računa, u jednom slučaju nije donet zaključak o namirenju, nisu preneta sredstva poveriocu, i višak sredstava nakon prodaje nepokretnosti nije vraćen dužniku.

Od ovih pet zabrana obavljanja delatnosti, u jednom slučaju je pred upravnim sudom ta odluka poništena pa je taj izvršitelj vraćen na dužnost, kazala je Manić.

Autor: Nova ekonomija

You may also like