Krajem avgusta u Mitrovici dva festivala

Od strane Ozon
1 komentar

Sremska Mitrovica – Poslednji dani avgusta meseca u Sremskoj Mitrovici rezervisani su za festival „Carski Sirmijum – Grad legendi“ i u okiru njega, Festival besedništva „Sirmium lux verbi – Sirmijum svetlost reči“.

Najava oba festivala, kao i bogat program oba prezentovan je na konferenciji za medije održanoj u toku jučerašnjeg dana u sremskomitrovačkoj Gradskoj kući. Na konferenciji su govorili Svetlana Sabo, direktorica Turističke organizacije Grada Sremska Mitrovica i Dušan Drča direktor Ustanove za negovanje kulture „Srem“.

III rimski festival, CARSKI SIRMIJUM – GRAD LEGENDI je trodnevna kulturno-zabavna manifestacija, koja će se održati od petka, 30. avgusta do nedelje, 1. septembra 2019-godine, u Sremskoj Mitrovici. Kao u vremeplovu, oživljavaju Rimljani i Rimljanke, ulice i forumi, legende drevnog carskog grada. Posetioci će, kroz različite, atraktivne sadržaje, biti vraćeni u daleku prošlost i vreme Sirmijuma, „mnogoljudne i slavne majke gradova“, jedne od četiri prestonice velikog Rimskog carstva.

Festival počinje u petak, u 17 sati, na dve lokacije u centru grada sa streličarima, konjanicima i agraktivnim defileom, do Žitnog trga gde će, u 20 sati, biti svečano otvaranje i predstava «Probus – imperator ovenčan lovorom i vinovom lozom». Nakon toga, u Gradskom parku nastavlja se zabava i život na Sirmijumskom forumu: gozba uz degustaciju rimske hrane, vina, medovače i piva, ples sa vatrom, pijaca robova, gladijatorske borbe, druženje sa imperatorima…

Subota je dan za izradu grnčarije. Svi zainteresovani za ovaj drevni zanat mogu učestvovati u radionici koju organizuje Muzej Srema u Lapidarijumu. Taj dan će biti izvedena i baletska predstava Amor Sirmijuma u gradskom parku i defile čijim dolaskom na Žitni trg, u 20 časova, počinje XXVIII Festival besedništva SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“. Direktor Festivala je Dušan Drča.

Besednici će se nadmetati za Venac besedništva, kopiju statuete oratora iz II veka n.e. novčane i druge vredne nagrade. Prijavilo se 30 besednika, a takmičiće se na slobodnu i zadatu temu.

Ove godine članovi Odbora Festivala, odlučili su se za sledeće zadate teme: Plamen manastira, Kosova i Metohije (dr Dimitrije Stojšić); 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve; Da nema vetra, pauci bi nebo premrežili (narodna poslovica); Ne živi čovek samo o hlebu (iz Biblije); A šta je sa srcem? (Rale Damjanović) i Čovek koji ume da gleda, na svakom zidu, napraviće prozor (Ilija Tucić).

Prijavljeni besednici su iz sledećih institucija: Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, Pravni fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu, Fakultet umetnosti Priština, sa privremenim sedištem u Zvečanu, Dekanat u Kosovkoj Mitrovici, Dramsko-recitatorski studio Kulturnog centra „Vrbas“, Kreativni studio i teatar „Gartel“ Sremska Mitrovica, Centar za nacionalnu politiku Novi Beograd, Gimnazija i ekonomska škola „Branko Radičević“ Kovin, Gimnazija „Žarko Zrenjanin“ Vrbas, Mitrovačka Gimnazija Sremska Mitrovica, SSŠ „4. juli“ Vrbas, Muzička škola „Petar Krančević“ Sremska Mitrovica, Mala crkva „Sveti Stefan“ Sremska Mitrovica.

Himnu Festivala izvešće Hor „Sirmium cantorum“, uvodnu besedu „Izabrani grad“, govoriće pesnikinja, Željka Avrić, a u revijalnom delu manifestacije, nastupiće i pobednici V festivala besedništva osuđenih lica „Audiatur et altera pars“. Program će voditi Radovan Seratlić.

U muzičkom delu nastupiće Ana Štajdohar, pop pevačica, sa svojim bendom. Posetioci Festivala besedništva, imaće priliku da uživaju u njenom raskošnom talentu i kvalitetnoj muzici, koju donose u naš grad.

Besedničko sudsko veće čine: Olivera Jelkić, advokat i književnik, Jasna Arbanas, profesor retorike i predsednik Odbora Festivala besedništva, prof. dr Nikola Mojović, osnivač i rukovodilac Centra za retoriku i besjedništvo „Institutio oratoria“ u Banjoj Luci, prof. dr Dragutin Avramović, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i mr Zoran Levajac, advokat iz Sremske Mitrovice. „28 godina postojanja Festivala je vredno svakog poštivanja. Festival Besedništva je najstariji festival u gradu, sa najdužom tradicijom, ne samo u kod nas nego i u regionu i čini da Sremska Mitrovica nosi atribut grada festivala. Kvalitet je nešto što je primarno za ocenu da je naš Festival jedinstven i mi smo ponosni na to. Od 20časova na Žitnom trgu će se nadmeta deset najboljih besednika sa prepodnevnih kvalifikacija a posetioci će u revijalnom delu moći da uživaju u nastupu Ane Štajdohar sa svojim bendom, što znači mnogo dobre muzike i provoda“, rekao je Dušan Drča direktor Festivala besedništva i Ustanove za negovanje kulture „Srem“.

U slučaju lošeg vremena manifestacija će biti održana u Pozorištu „Dobrica Milutinović“.

Nedelja, poslednji dan Festivala je posvećen deci koja će kostimirana u male Rimljane i Rimljanke, podenjena po uzrastima, pohađati sirmijumsku školu ili školicu. Kroz radionice i igru, učiće latiski, aritmetiku, nadmetati se u rimskim igrama, uživati u lutkarskoj predstavi i na kraju uz plesnu tačku i igru iznenađenja, osvojiti lepe nagrade.

„Veliku podršku smo imali u Gradu Sremska Mitrovica i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija a sa Ustanovom za negovanje kulture „Srem“ uspešno sarađujemo od provog Festivala pa ćemo i ove godine oživeti duh antičkog Sirmiuma na ulicama, trgovima i parkovima u gradu. Mnogo je ljudi uložilo sa nama veliki trud u organizaciji i svima nam je najveća želja da on zaživi i da traje. Vrlo je važno da i Mitrovčani prepoznaju važnost ovog Festivala jer je on atraktivan i jedinstven u Srbiji. Zato se nadamo da će Festival privući i turiste i medijsku pažnju. Sadržaji su raznovrsni, i za najmlađe i za starije, za ljubitelje zabave, gastronomije, istorije, arheologije, kulture i umetnosti. I za kraj, dodala bih, da želimo da oživimo carsku prošlost, drevni sirmium, carske palate, legende, zanate, besede običaje….i razigraju se deca Sirmiuma…I BUDE FESTIVAL“, rekla je Svetlana Sabo direktor Festivala i mitrovačke Turističke organizacije.

U toku sva tri dana, organizovane su besplatne Carske sirmijumske rute, na kojima će turisti upoznati pet arheoloških lokaliteta u gradskom jezgru, a kroz scenske prikaze i priču vodiča doživeti Sirmijum na nov i zanimljiv način.

Za mlade, do 30 godina, organizovano je posebno takmičenje najlepših selfi fotografija Sirmium selfie, načinjenih na Festivalu i poslate na e-meil organizatora, za koje glasanje počinje odmah nakon zatvaranja Festivala i traje pet dana, do konačnog proglašenja i dodele nagrada obezbeđenih od strane sponzora. detalji na FB i Instagram: Carski Sirmium Grad legendi.

U Gradskom parku, tokom svih dana, biće organizovana i Antička pijaca suvenira. 
Prateći programi festivala su izložbe GALERIJE “Lazar Vozarević”: izložba slika ULU ESNAF, stalna postavka Galerije i izložba Ronilačkog kluba „Žuta foka“. 
Na Info-pultu će posetioci moći da dođu do svih potrebnih informacija.
Gosti Festivala biće „Rimski dani“, Vinkovci, „Rimski dani“, Hrtkovci, Udruženje „Beli orlovi“.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Grada Sremska Mitrovica, uz suorganizaciju Ustanove za negovanje kulture „Srem“ i podršku brojnih ustanova, preduzetnika i pojedinaca. Generalni sponzor Festivala je Comtrade – program Tesla.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Janko 25.08.2019. - 8:32 pm

Poštovani,
Da li će i na ovim festivalima biti vatrometa, moja deca ne mogu da dočekaju…

Komentari su zatvoreni.