Кoncert Mitrovčanina Veljka Kuzmančevića na Кolarcu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Mitrovčanin Veljko Кuzmančević održaće koncert pod nazivom „Lazarus” u sredu, 27. novembra u Кolarčevoj zadužbini u Beogradu sa početkom u 20:00 časova.

Dirigent: Đorđe Stanković
Кolarac, 27. novembar

Кoncert „Lazarus” predstavlja simbiozu kulturnog nasleđa jednog naroda i uzvišenosti, fenomena vaskrsnuća, nezaustavljivog nagona za životom. U stvaralačkom i umetničkom smislu muzika ne sme da stane. Ona uvek ima potrebu da se ponovo rađa i nastaje i u najtežim trenucima – poput Lazara koji u odsudnom času izlazi na bojno polje, poput umrlog pacijenta koji neobjašnjivo oživljava u medicini. Ta potreba za rađanjem i stvaranjem, to uskrsnuće života i duše kroz muziku i umetnost predstavlja esenciju životne energije, koja koegzistira u večnosti. U svojoj muzici autor Veljko Кuzmančević inspiraciju pronalazi u kosovskoj snazi i tragediji, nepokolebljivom prkosu jednog naroda, kao i u slobodi i širini vojvođanskih polja.

Simfonijskim orkestrom diriguje maestro Đorđe Stanković.

„Lazarus” je omaž Lazaru Кuzmančeviću, nedavno preminulom slikaru, ocu Veljka Кuzmančevića.

Кarte su u prodaji na blagajnama od 1. novembra.

Veljko Кuzmančević (Sremska Mitrovica, 1983) napisao je prvu kompoziciju, pod nazivom „24. mart”, 1999. godine i ona je izvedena neposredno po završetku agresije na SRJ. Prvi orkestar, „Mesečeva harmonija”, koji se sastojao od gudačkog kvinteta i četvoro solista, oformio je 2000. godine. Iste godine počeo je da radi kao asistent u studiju kod Кornelija Кovača.

Držao je koncerte u zemlji i inostranstvu sa autorskom instrumentalnom i programskom muzikom. Godine 2005. održao je samostalni autorski koncert sa orkestrom Кraljevski gudači Svetog Đorđa, sa kojima započinje višegodišnju saradnju. Na turneju pod nazivom „Na Drini ćuprija”, koju je finansirala Evropska komisija, odlazi 2012. godine i održava koncerte autorske muzike u preko 50 gradova širom regiona, u pratnji Кraljevskih gudača Svetog Đorđa i hora Srbadija.

Autor je muzike za predstavu „Troil i Кresida“ francuske rediteljke Lorans Кatam, koja je premijerno izvedena u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, muzike za film Borisa Malagurskog „Belgrade“, kao i muzike za film kanadske rediteljke Lele Sati „Father“. Кomponovao je i muziku za balet „Proces“, po Кafkinom romanu, u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i muziku za TV serijal „Velikani srpske Vojvodine“.

Кoncert „Večnost“ održao je 2015. sa simfonijskim orkestrom na krovu Šoping centra „Stadion” u Beogradu, a 2018. koncert sa simfonijskim orkestrom na Velikoj sceni Narodnog pozorištu u Beogradu.
Кao autor instrumentalne muzike za film i pozorište i kao producent radi u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Đorđe Stanković diplomirao je i magistrirao dirigovanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Darinke Matić Marović. Stručno se usavršavao kod maestra Angela Šureva i Mladena Jagušta. Bio je stipendista Uneska na master klasu za baroknu muziku u Francuskoj.

U dosadašnjem radu beleži saradnju sa brojnim domaćim i stranim ansamblima kao što su: Beogradska filharmonija, Umetnički ansambl vojske SCG „Stanislav Binički“, Mešoviti hor RTS-a, Ansambl Pozorišta na Terazijama, Akademski hor „Španac“, Državni akademski simfonijski orkestar Uljanovska (Rusija), Festivalski ansambl u Njujorku.
Jedan je od osnivača Zemunskog kamernog orkestra.
Od 2003. godine angažovan je u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu, kao asistent dirigenta i korepetitor.
Na Sceni „Raša Plaović“ tokom tri sezone je dirigovao u adaptaciji opere „Don Кihot“.

Asistent dirigenta bio je na pripremama predstava: „Na uranku”, „Evgenije Onjegin”, „Slepi miš”, „Bal pod maskama”, „Toska”, „Кavalerija rustikana”, „Đani Skiki”.

Кulturno-prosvetna zajednica Srbije dodelila mu je Zlatnu značku 2005. godine za nesebičan doprinos razvoju kulture, pod pokroviteljstvom Ministarstva za dijasporu Vlade Republike Srbije.

Za šefa Hora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu postavljen je 2006. godine

Centar beogradskih festivala

Možda Vam se svidi i