Jedan korak napred u šahu, dva za inkluziju

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – U dnevnom centru za osobe sa invaliditetom Sveta Anastazija u Sremskoj Mitrovici u četvrtak, 7. novembra su održani časovi šaha za osobe sa psihičkim i fizičkim invaliditetom.

Društvene igre, druženje i vreme provedeno u kreativnom radu doprinose inkluziji osoba sa invaliditetom, ali pokazuju i svestranost njihovih ličnosti i interesovanja.

Кoja su osnovna pravila šaha? Кako se kreće top i ko čuva kralja? Ovo su neka od pitanja korisnika i korisnica dnevnog centra, pre nego što je započela prva partija. Prva partija, i sve koje su usledile, igrale su se zajedno – šah možda jeste individualni sport, ali se u ovom dnevnom centru igra timski.

“Svrha postojanja i rada našeg centra je da se pruži podrška osobama sa invaliditetom i pomogne inkluzija u društvo. Radimo i na edukativnom planu kako bi se skinula stigma sa invaliditeta i podržao razvoj drugih znanja i veština”, objašnjava Кristina Dragišić, koordinatorka Svete Anastazije.

Кorisnici centra su različitih godina – od starijih osoba do mladih; različitih stepena invaliditeta – od kognitivnih do fizičkih poteškoća; kao i različitih interesovanja – od sviranja harmonike, preko rukotvorina, do pravljenja šešira.

Ljiljana svoje slobodno vreme posvećuje pravljenju šešira.

“Ovim se bavim dugo, a sada nove ideje dobijam i na jutjub-u”, kaže Ljiljana, čija će prva izložba biti organizovana krajem godine u Sremskoj Mitrovici. Milenko svira harmoniku, i to najradije u miru odvojene sobe, gde korisnici mogu da se izdvoje, sviraju ili slušaju radio.

Iako različiti u interesovanjima, ono što povezuje Ljiljanu, Milenka i druge je potreba da budu ravnopravni članovi društva, da razvijaju svoja znanja i veštine i dele ih sa drugima. Časovi šaha organizovani su uz podršku projekta nemačko – srpske razvojne saradnje “Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe”, koji sprovodi GIZ.

You may also like