Ispit 500 evra! Prve presude u aferi “Index”

Od strane Ozon
0 komentar

Afera “Indeks“: Prvom presudom optuženima 61 godina zatvora.

Posle deset godina od početka procesa, danas su stigle prve presude u čuvenoj aferi “indeks“. Kaznom zatvora, prvostepenom presudom je obuhvaćeno petnaestoro optuženih, koji su, kada se sve sabere, dobili šezdeset i jednu godinu zatvora.

Najviše, osam godina, dobio je profesor Sveto Purić, a najblaža je kazna za šesnaestu optuženu Jasminu Nektarijević – šest meseci kućnog zatvora.

Saša Jovanović osuđen je na šest godina robije, Dragana Petrović na sedam, Emilija Stanković na pet, Božin Vlašković na četiri, Dragan Bataljević na šest godina. Optuženi Ivan Čukalović dobio je dve godine zatvora, Zoran Simić pet, Milena Petrović tri, kao i Srđan Đorđević i Nenad Đurđević. Olivera Kojić osuđena je na dve godine, Andrija Tomović na tri, Radoje Brković na dve, kao i Miodrag Micović.

Samo izricanje ovih presuda, sa detaljnim objašnjenjima izvršenja krivičnih dela, trajalo je danas bezmalo tri sata.

Ovo suđenje je, podsetimo, počelo u septembru 2009, nakon što su dve i po godine ranije bila prva hapšenja osumnjičenih profesora i posrednika.  Sam proces je tri puta vraćan na početak, prvo zbog reforme pravosuđa, potom zbog izmene Zakona o krivičnom postupku i na kraju zbog promene porotnika u svim sudovima.

U prvi mah se na listi optuženih nalazilo čak 86 imena, od kojih 23 profesora pravnih fakulteta u Kragujevcu, Nišu i Beogradu.  Sve je potrajalo taman toliko da je zbog zastarevanja pojedinih krivičnih dela u odnosu na više od 40 optuženih postupak obustavlјen. Ostalo je na kraju njih 27, od kojih su za njih šesnaestoro danas izrečene presude.

Izvor Danas

Maratonski sudski postupak protiv aktera afere Indeks koji je danas, u Višem sudu u Smederevu, ušao u završnicu, traje već duže od deset godina. Prema optužnici, položeni ispit na kragujevačkom Pravnom fakulteta, pre hapšenja aktera afere Indeks, koštao je od 500 do hiljadu evra, a diploma od 12.000 do 16.000 evra. 

Suđenje je, podsetimo, počelo 21. septembra sada već podaleke 2009., a među optuženima  je 23 profesora i saradnika pravnih fakulteta u Kragujevcu, Beogradu i Nišu, osumnjičenih da su do februara 2007., kada su pohapšeni, godinama unazad prodavali diplome i ispite.  Iz pritvora su izašli sedam meseci docnije i gotovo svi su se vratili na svoje viskoškolske ustanove, na kojima su mnogi od njih, u međuvremenu, i avnazovali, dok su pojedini, profesor Oliver Antić, na primer, zauzeli odgovorne položaje u državnoj administraciji i diplomatiji.

     Prema pusanju lista Danas, sa kraguejvačkog Pravnog fakulteta, aktuelni prodekan za nastavu u toj visokoškolskoj ustanovi, “Indeksovac”  dr Srđan Đorđević  slovi za „sivu eminenciju“ tog fakulteta. 

Dekan Pravnog fakulteta u vreme afere „Indeks“ dr Sveto Pur ić koji je, 2007. takođe proveo sedam meseci u istražnom zatvoru, do skora je bio prodekan tog fakulteta za finansije.  Nedavno je podneo ostavku na tu funkciju  iz „moralnih razloga“. 

Nadležni sud u Kragujevcu u leto prošle godine je, kao što je naš list već i pisao, dr Puriću zabranio da prilazi jednoj svojoj studentkinji, koja ga je optužila za „seksualno uznemiravanje“.  Profesor dr Miodrag Mićović koji se, prema nezvaničnim navodima, tereti za najviše nedela u aferi “Indeks”, već duže je direktor fakultetskog Instituta za pravno-društvene nauke.

Profesori Purić ,  Božin Vlaškalić, te profesorke Milena Pertrović i Emilija Stanković , nedavno su obavestili sud da su od početka ove školske godine zvanično penzioneri. 

Senat kragujevačkog Univerziteta prethodno je odbio zahteve Purića i Stankovićeve  da im bude produžen radni angažman na Pravnom fakulteta. 

Nekadašnji  dekan (pre afere „Indeks“ – prim. Z.R) kragujevačkog Pravnog fakuleta dr Bora Čejović  i profesori Branislav Marković i  Slobodan  Svorcan  u penziji su već godinama. Krivična dela zastarela su profesorkama Nadi Todorović i Nevenki  Bačanin, koja je, u međuvremenu, peminula.

Postupak je zastareo o gotovo svim studentima u aferi “Indeks”, koji su docnije dobili status svedoka.  Preminuo je i  profesor Miroljub Simić iz Niša. Bivši savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Oliver Antić, koji je  bio među optuženima u aferi „Indeks“ u diplomatiji je godinama unazad, i trenutno je ambasador  Srbije u Republici Sao Tome i Principe. Krivični postupak protiv Antića, prema dostupnim informacijma  – obustavljen je.

You may also like