Filantropijom stvaramo lepši svet

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Za udruženje „Dečji svet“ iz Mačvanske Mitrovice, davanje i dobročinstvo značajni su za razvoj zajednice i pomoć drugima.

U okviru kampanje „Filantropijom stvaramo lepši svet“, ovo mačvansko Udruženje realizovalo je u prethodnom periodu niz aktivnosti koje su imale za cilj unapređenje filantropskog ekosistema u Sremskoj Mitrovici.

“Kroz pomenutu kampanju promovisali smo filantropiju u četiri osnovne škole i to u Osnovnoj školi “Slobodan Bajić Paja”, Osnovnoj školi “Boško Palkovljević Pinki”, Osnovnoj školi “Sveti Sava” i Osnovnoj školi “Dobrosav Radosavljević Narod” iz Mačvanske Mitrovice. Filantropija se uči od malih nogu i zato se Udruženje „Dečji svet“ obraća upravo najmlađima”, rekla je Mirjana Krsmanović Mirnić, predsednica i osnivač Udruženja.

Kako bi unapredili promociju dorbočinstva u zajednici i poboljšali filantropsku praksu, predstavnici „Dečjeg sveta“ postali su član međusektorskog saveza koji čine i predstavnici lokalne samouprave i preduzetnici.

“Jedna od naših aktivnosti bila je i kampanja o filantropiji u pomenutim osnovnim školama pod nazivom „Uključi se, kreiraj svet po svojoj želji“ u okviru koje je u svakoj školi formiran omladinski fond, volonterski servis i info centar. U akciju se uključilo 50 učenika đačkih parlamenata navedenih osnovnih škola. Pored toga, organizovali smo i kreativni poligon „Filantropska živa partija čoveče ne ljuti se“ na kome su učesnici bila deca trećeg razreda OŠ “Dobrosav Radosavljević Narod” iz Mačvanske Mitrovice, uz brojnu publiku i navijače iz školskih klupa. Na poligonu su bila označena mesta za #filantropiju, kao simbol davanja, a učenici su sa nestrpljenjem čekali da stanu upravno na ta polja, jer su ih tu čekala slatka iznenađenja. Uz smeh i radost, kreativnost i igru najmlađi učenici su učili šta znači reč filantropija i koliko je važno činiti dobra dela”, dalje priča Krsmanović Mirnić.

Likovna kolonija na temu „Filantropija i ja“ organizovana je u “Bajićevoj” školi, a likovni konkurs je objavljen i u ostalim školama.

Kampanju „Filantropijom stvaramo lepši svet“, Udruženje „Dečji svet“ realizuje u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID Serbia, a sprovodi Koalicija za dobročinstvo koju predvodi fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine i Trag fondacija, Smart kolektiv, Catalyst Balkans, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

“Udruženje na čijem sam čelu će, mogu sa sigurnošću da tvrdim, i u budućnosti nastaviti filantropske aktivnosti kroz saradnju sa donatorima i Gradskom upravom za omladinu i sport”, kratko je završila Krsmanović Mirnić.

Možda Vam se svidi i