Svaka utakmica ima svoju težinu

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Dvadesetdvogodišnji Salaščanin Nemanja Bošković od malena gaji ljubav prema sportu, pa se tako prvo oprobao u atletici, a zatim i fudbalu, u kome je i dan danas. Ipak on nije fudbaler, nego fudbalski sudija.

“Svoje prve fudbalske korake započeo sam u Fudbalskom klubu „Dadex“ iz Mačvanske Mitrovice, a potom san nastavio da igram u sremskomitrovačkom Fudbalskom klubu „Bumerang“. Iz Mitrovice prelazim u šabačku “Mačvu” gde sam igrao nekoliko godina u nekoliko selekcija. Nakon toga vraćam se da živim u svoje selo, u Salaš gde nastavljam karijeru u seniorskom timu FK „Budućnost“ sa kojim sam ostvario najveći uspeh u istoriji kluba, ulazak u takozvani „zonu“, odnosno u Novosadsko-sremsku ligu”, vraća se na svoje početke u sportu Nemanja.

Da postane fudbalski sudija za ovog mladića desilo se sasvim slučajno i spontano. Dok je trenirao nikada se nije ni zamišljao u toj ulozi, ali put ga je na nju naveo.

“Sećam se jednog dana sam od devojke dobio informaciju da u narednom periodu kreće sa radom „škola“ za fudbalske sudije i ona je imala jaku želju da je pohađa, ali nije želela da ide na časove sama, nego da i ja da krenem zajedno sa njom, pa eto to mogu nazvati svojim prvim razlogom da krenem put fudbalskog sudije”, kroz smeh kaže Nemanja i dodaje da je već nakon prvog časa i učenja prvih pravila suđenja uvideo da nije bila greška što je poslušao devojku, te odlučuje da nastavi sa kursom sa većom željom i motivacijom.

Po položenom ispitu nakon kursa, svaki fudbalski sudija stiče zvanje sudije III kategorije i tada se prelazi na praktični deo, sude se utakmice liga opštinskog nivoa gde se kroz ispunavanje određenih uslova stiče pravo za napredovanje u višu ligu.

“U početku trenirao sam fudbal i sudio u isto vreme, pa mogu slobodno reći da je bilo dosta odricanja kako kod jednog, tako i kod drugog. Usledio je period gde sam „morao“ da se odlučim za jedno od ta dva. Fudbalski sudija sa sobom nosi veliku odgovornost, pa su upravo taj položaj koji sudija ima na terenu i ljubav prema fudbalu odlučili da se opredelim za taj put. Odluku nisam lako doneo, ali nisam se za sada ni pokajao. Trenutno se nalazim na listi sudija Područne fudbalske lige Srem i nadam se da će mi ona biti samo usputna stanica ka daljem napredovanju”, priča mladi sudija.

On kaže da je svaka utakmica koja je iza njega nosila neku svoju težinu, te da mu je teško da izabere onu koja mu je u dosadašnjoj karijeri kao sudije bila najvažnija, kada bi ipak morao da se opredeli za jednu naveo bi svoju prvu prvenstvenu utakmicu koju je vodio kao glavni sudija. Nje će se, ističe, uvek rado sećati.

“Dobar sudija podrazumeva skup osobina koje su potrebne prvenstveno u životu, pa tek onda u sportu. Pravičnost, hrabrost, objektivnost, fizička i psihička sprema, samo su neke od njih. Mladim kolegama koji su krenuli ili tek razmišljaju da krenu put fudbalskog sudije, mogu reći da ja ovo prelep posao, koji će im omogućiti da izgrade svoju ličnost na dobar i kvalitetan način, proputuju i steknu nova prijateljstva iz raznih krajeva zemlje, bar je meni to sve doneo”, kaže Nemanja i za sam kraj dodaje da je svaki početak težak, ali da uz pomoć starijih kolega, kao i ljudi koji vode organizaciju put budućih sudija je znatno olakšan, samo treba da rade ono u čemu se pronalaze.

Možda Vam se svidi i