Donet Godišnji program zaštite, uređenja i кorišćenja poljoprivrednog zemljišta

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Godišnji program zaštite, uređenja i кorišćenja poljoprivrednog zemljišta za teritoriju grada Sremsкa Mitrovica za 2019. godinu usvojen je na danšnjoj sednici Skupštine grada i obuhvata površinu od oko 6000 hektara.

Prema rečima načelnika Gradske uprave za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Vladimira Nastovića svaka parcela koja je potencijalno obradiva našla se u Programu i biće ponuđena putem licitacije ili putem zakupa poljoprivrednim proizvođačima.

„Negde oko 6000 hektara se našlo ove godine u programu i od toga oko 2000 hektara biće dato po pravu prečeg zakupa našim poljoprivrednim proizvođačima koji se bave stočarskom proizvodnjom, zatim negde oko 1000 hektara dajemo na besplatno korišćenje određenim korisnicima, imamo i parcele koje su u dugododišnjem zakupu, a ostatak će biti ponuđen poljoprivrednicima putem javnih licitacija. Sve to je i navedeno u Programu“, rekao je Nastović.

On je objasnio da će ove godine licitacija za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini ove godine biti nešto obimnija, te da se najveći deo tog zemljišta nalazi u katastarskim opštinama Bosut i Sremska Rača.

„Poljoprivredni poizvođači koji ostvaruju pravo zakupa putem stočarstva dobiće parcele gotovo svi u svojim katastarskim opštinama, izuzev Laćarka, gde imamo veliki broj stočara, pa će oni zemlju dobiti i u drugim katastarskim opštinama – Čalmi i Divošu“, dalje objašnjava načelnik i dodao da smatra program za 2019. godinu jedanim od najkvalitetnijih koji je uprava na čijem je čelu uradila do sada.

„Već koliko sledeće nedelje, odnosno čim se završe praznici krećemo u realizaciju programa i ukoliko bude sve išlo planiranim tokom moguće je da će prvi krug licitacije biti realizovan i pre letnjih odmora“, rekao je Nastović.

Možda Vam se svidi i