Dan srca u Čalmi

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Pod sloganom „Budi heroj svoga srca“, u Čalmi je juče obeležen Svetski dan srca, u zajedničkoj akciji Gradske uprave za zdravstvo, ZZJZ, Opšte bolnice, Doma zdravlja i Crvenog krsta Sremska Mitrovica, sa ciljem da se građanima ukaže na značaj preventive u očuvanju srca i krvnih sudova.

Načelnik Gradske uprave za zdravstvo i socijalnu politiku Vojislav Mirnić pozdravio je napore svih učesnika u obeležavanju Dana srca , kako bi meštani Čalme dobili priliku da izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi i obave kardiološki specijalistički pregled sa EКG-om.

Mirnić je još rekao da je ovo jedna u nizu aktivnosti koje se organizuju u poslednja dva meseca na predlog mitrovačkog Saveta za zdravlje i najavio još jedno obeležavanje datuma iz Кalendara zdravlja za subotu 5.oktobar, kada će na gradskom trgu sa početkom u 12 sati, simboličnom vožnjom, biti data podrška sugrađankama koje su obolele od karcinoma dojke, pod sloganom „Daj pedalu raku“.

„Svetski dan srca ustanovljen je 2000. godine, a obeležavanje ovog datuma samo je jedan od načina da skrenemo pažnju javnosti da su bolesti naših srca preventabilne i da zajednica svih naših srca minimalnim promenama u stilu života i pravilnim načinom ponašanja, može sprečiti pojavu srčanih oboljenja ili učiniti da se ona smanje, a samim tim izbegne smrtni ishod“ – rekla je dr Branka Malbašić, pom.direktora za medicinska pitanja mitrovačkog ZZJZ i dodala, da po statističkim podacima za Srem, ovo su vodeće bolesti sa krajnjim smrtnim ishodom i zato su preventivni pregledi, redovno odazivanje na lekarske pozive i učešće u ovakvim akcijama od suštinske važnosti.

Jedan od učesnika nedeljne akcije bila je i Opšta bolnica Sremska Mitrovica, a njen direktor dr Živko Vrcelj naglasio je da ova zdravstvena ustanova redovno obeležava značajne datume iz javnog Кalendara zdravlja zajedno sa svojim partnerima i da su ovakve akcije i ukazivanje na značaj prevencije dalekosežne za svakog pojedinca i prilika da stručna lica, na terenu i u manjim sredinama, kakva je Čalma, omoguće dostupne preglede svima.

Dr Vrcelj je posebno naglasio rano otkrivanje bolesti i pravovremenu reakciju u smislu terapijskog lečenja, ali pre svega toga i uvođenje pravilnog, kvalitetnog načina života kako bi se broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti snizio.

Akciji obeležavanja Dana srca pridružio se i dr Nikola Ivanović, spec. kardiologije Opšte bolnice S.Mitrovica i meštanima koji su obavili EКG pregled srca ukazao na faktore rizika za pojavu bolesti srca i savetima pomogao da se oni preduprede.

„Pre svega zdravi načini života: bez cigareta, svakodnevna fizička aktivnost ( ne manje od 30 minuta, pet dana u nedelji) , pravilan odabir namirnica u ishrani ( voće, povrće, zeleniš, riba..), izbegavanje jakih začina i previše masnoća – samo su prvi koraci kojim ćemo izbeći odlazak kod lekara, a koje svako može da preduzme i tako sačuva zdravlje“, reči su dr Ivanovića, koji je naglasio i činjenicu da redovno treba da se kontrolišu i svi oni koji imaju genetsku predispoziciju za razvijanje šećerne bolesti i hipertenzije, a oni koji ih već imaju redovno uzimaju propisanu terapiju, jer podatak da u našoj populaciji oko 10% pacijenata ima dijabetes, 50% hipertenziju, a 40-50% ima povišenu vrednost masnoća u krvi, svakako upozorava na ozbiljnost.

Zahvaljujući pomoći Mesne zajednice Čalma i zaposlenima u zdravstvenoj ambulanti, Dan srca u Čalmi odlično je organizovan i u akciji koja je trajala od 8 do 11 sati, 54 meštanina obavilo je opšte internističke preglede, dok je kod njih 22 urađen i EКG.

Možda Vam se svidi i