Završen štrajk u „Mitrosremu“

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica- Završen je štrajk radnika sremskomitrovačkog „Mitrosrema“. Dogovoreno je da se svima linearno umanje zarade, ali i da se van snage stave aneksi ugovora o radu.

Nakon pregovora sa predsednikom Nadzornog odbora „Mitrosrema“ Draganom Glamočićem, radnici ovog sremskomitrovačkog preduzeća prekinuli su juče započet štrajk zbog aneksa ugovora o radu kojima su zaposlenima zarade smanjene za 20 do 60 procenata.

Postignut je dogovor da narednog meseca zarada svima bude umanjena za 22 odsto, ali i da se van snage stave aneksi ugovora o radu uz obavezu da se odmah pristupi izradi novih koeficijenata.

U obraćanju radnicima Dragan Glamočić je rekao da je pre nekoliko godina „Mitrosrem“ imao dugovanja veća od 15 miliona evra i blokadu firme 2012. godine.

Uspešno je sproveden plan UPPR-a, ali nisu svi poverioci prihvatili konverziju dugova u kapital i sada se za dugove mora obezbediti dodatnih šest miliona dinara mesečno.

„Zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srbije i Ministarstva pravde uspeli smo da rešimo veći broj problema i provedemo plan UPPR i konverzije obaveza. Nažalost, nisu svi poverioci prihvatili konverziju da uđu u kapital Mitrosrema i stvorila se situacija da moramo obezbediti dodatnih šest miliona dinara mesečno. Ako ne platimo dugove, slede stečaj i bankrot i svi bi ostali bez posla. Nije to nešto što poslodavac želi“, rekao je Glamočić i podsetio da su pre nekoliko godina dugovanja prema radnicima su bila skoro četiri zarade.

„U međuvremenu je sve nadoknađeno, isplaćeno je više od 100 miliona dinara. Ali, nemojte zaboraviti da je lane bila izuzetno sušna godina, da su štete bile ogromne i da ta dinamika isplata nije mogla da opstane. Vaše plate su iznad prosečnih u sektoru poljoprivrede. Ja znam da to nikome nije dosta, ali prosečna plata iznad 55.000 dinara nije mala za ova vremena i sektor poljoprivrede“, rekao je Glamočić i istakao da su postojale samo dve opcije: ili da se postigne dogovor ili da svi ostanu bez posla i plata.

„Zahvaljujući pregovorima, došli do dogovora da se ponište svi aneksi ugovora o radu. Zarada za jun biće obračunata umanjena za 22 odsto svima linearno. Zadatak direktora je da se u narednih mesec-dva dana sa sindikatom dogovori o novim koeficijentima s tim da zarada mora biti umanjena za 22 odsto. Ispod toga ne može jer ne možemo plaćati dugovanja“, rekao je Glamočić i dodao da je „Mitrosrem“ dobra firma koja najzad pozitivno posluje.

„Više od 70 miliona dinara bio je pozitivan rezultat pre dve godine, a čak je i lane bio pozitivan iako je bila suša. Takvo pozitivno poslovanje nije godinama zabeleženo“, kazao je Glamočić radnicima i naglasio da će vraćanjem dugova firma postajati još bolja i stvaraće se uslovi da se vrate umanjene zarade.

„Sve zavisi od nas kako ćemo raditi, ali i od vremena jer je to ipak fabrika pod nebom“, poručio je Glamočić.

Кako je okupljenim radnicima rekao predsednik Samostalnog sindikata u „Mitrosremu“ Stevan Jovanović, svaki dobar dogovor je uspeh za sve, a izostanak dogovora je propast za sve – poslodavce, radnike i državu.

Izvor: Živan Negovanović/RTV

Možda Vam se svidi i