Završen Međunarodni plivački maraton Jarak-Šabac

Završen je 48. Međunarodni plivački maraton Jarak-Šabac, koji se održava u znak sećanja na stradale, po zlu poznatrom „krvavom maršu“, tokom kojeg su Nemci proterali 1941. godine, sa svojih ognjšta više od 6.000 Mačvana i strpali ih u logor u sremskom selu Jarak, opština Sremska Mitrovica.

Plivački maraton Jarak – Šabac okupio je 18 plivača iz Rusije, Italije, Bosne i Hercegovine, Češke i Srbije (10 muškaraca i osam žena). Prvi kroz cilj na stazi dugoj 18,8 kilometara prošao je Tamaš Farkaš iz Bečeja (plivač PK Bačka Topola) sa vremenom dva sata 48 minuta i 54 sekunde. Drugi je bio Bence Balzam iz Bečeja (dva sata 57 minuta osam sekundi i 13 stotinki), a treći Čeh Jakub Klečerovski (dva sata 57 minuta osam sekundi 14 stotinki).

Lena Šterbova iz Češke osvojila je prvo mesto sa vremenom dva sata 59 minuta i 31 stotinka. Druga je bila njena zemljakinja Veonika Milerska (tri sata, devet minuta i jedna stotinka, a treća šesnaestogodišnja Jelena Ječanski iz Bečeja (tri sata jedanajest minuta i jednu sekundu).

Na svečanosti u Šabcu svim učesniscima maratona su podeljene medalje i novčane nagrade, a Mesna zajednica Jarak dobila je povelju.

Maraton „Jarak – Šabac“, održava se već 49. godinu, u čast žrtava „Krvavog marša“u kojem je 1941. godine, više od pet hiljada Sremaca i Mačvana, bilo proterano sa svojih ognjišta i odvedeno u improvizovani logor u Jarku. Organizator tradicionalnog maratona u Jarku i ove godine je TO Grada Šapca, Mesna zajednica Jarak uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

You May Also Like