Za bebe rođene do 1. jula vraća se PDV

PDV na bebi-opremu moći će da dobiju nazad roditelji sve dece rođene do 1. jula 2018. godine i to dok njihovi mališani ne napune dve godine.

Za decu rođenu posle ovog datuma, podsetimo, važiće drugi zakon, odnosno nedavno donesen propis o finansijskoj podršci porodici.

Kako pišu Večernje novosti, to je rezultat dopuna zakonskih rešenja, kako bi se regulisala prava onih na koje se ne odnosi novi zakon.

Oni će, osim vraćanja poreza na krevece, pelene, kašice i ostalu propisanu robu namenjenu najmlađima, dobijati i roditeljski dodatak po starom obračunu, navode Novosti.

Osim ovog pojašnjenja, Ministarstvo finansija je izmenilo još nekoliko propisa, pa se menja i Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Cilj ovih izmena je stvaranje uslova za transformaciju Poreske uprave, koja bi trebalo da se okonča do 2020.

Kada poslanici izglasaju novu verziju Zakona o PDV, posebnom stopom od deset odsto biće, pored kompletne, oporezovana i dopunska smeša za ishranu stoke. PDV se i dalje neće plaćati za carinske prodavnice.

Strani poslodavci su se izborili za to da ne podležu PDV ako trguju s domaćim PDV obveznikom, korisnikom slobodne zone, kada je ta roba namenjena izvozu, odnosno ugrađuje se u dobra namenjena inostranstvu. Predviđa se i povraćaj PDV strancima koji nisu registrovni PDV obveznici u Srbiji, ali zato PDV plaća primalac dobara i usluga. Pravo na povraćaj bi važilo od početka sledeće godine.

Autor: Večernje novosti/Radio 021

You May Also Like