SREMSKA MITROVICA Republičko takmičenje u Simulaciji sudskog procesa

Republičko takmičenje srednjih stručnih škola u Simulaciji sudskog procesa održaće se u subotu, 24. marta u zgradi Suda u Sremskoj Mitrovici u ulici Sv. Dimitrija 39, sa početkom u 10 časova pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.

Ovo takmičenje je pokrenuto pre 14 godina na inicijativu Administrativno-birotehničke škole iz Kruševca, a u saradnji sa Centrom za ljudska prava iz Niša. Danas se ovo takmičenje ostvaruje u okviru zajednice ekonomskih i pravno birotehničkih škola i u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke, a domaćin je Ekonomska škola „9. maj“ iz Sremske Mitrovice kao prošlogodišnji pobednik. Učenici škole “9. maj”  su pre dve godine u Beogradu osvojili drugo mesto na ovom istom takmičenju. Prošle godine u Zemunu, ova škola je osvojila prvo mesto ekipno i pojedinačno za najboljeg sudiju, tužioca i veštaka. Ekipu Ekonomske škole činili su učenici pravnog smera i to: Moravac Ana Marija kao sudija, Varazlić Isidora kao javni tužilac, Petrović Stefan kao branilac, Rajko Petković kao svedok, Ćetković Jovan kao okrivljeni i Bojana Miletić kao veštak. Učenicima je mentor bila profesorica pravne grupe predmeta Tamara Milošević.

Ove godine takmičiće se osam škola:
1. PRAVNO POSLOVNO ŠKOLA NIŠ- iz Niša
2. SREDNjA STRUČNA ŠKOLA „ BRANKO RADIČEVIĆ“ – iz Rume
3. PRAVNO- POSLOVNA ŠKOLA BEOGRAD – iz Beograda
4. EKONOMSKA ŠKOLA – iz Kragujevca
5. Srednja škola „ Mladost“ – iz Petrovca na Mlavi
6. PRAVNO – BIROTEHNIČKA ŠKOLA „DIMITRIJE DAVIDOVIĆ“ – iz Zemuna
7. EKONOMSKA ŠKOLA „ STANA MILANOVIĆ“ – iz Šapca
8. EKONOMSKA ŠKOLA „9. MAJ“ – iz Sremske Mitrovice.

Takmičare će ocenjivati stručni žiri koji je sastavljen od eminentnih stručnjaka iz oblasti prava: profesor Viskoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo dr Momčilo Sekulić , predsednik Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici Branislav Trninić, zamenik Osnovnog javnog tužioca Gordana Erak, advokat mr Zoran Levajac i predstavnik Ministarstva prosvete gospođa Vesna Jovicki.

Takmičenje učenika ima za cilj podsticanje i produbljivanje znanja, veštine govorništva, argumentacije, utvrđivanje kauzaliteta i primene pravne logike.

You May Also Like