Prva očna operacija katarakte sa urgadnjom multifokalnog intraokularnog sočiva u mitrovačkoj bolnici

Sremska Mitrovica – U sremskomitrovačkoj Opštoj bolnici izvedena je prva oftalmološka operacija katarakte sa ugradnjom multifokalnog intraokularnog sočiva.

Ujedno, ovo je prva takva operacija u državnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a uspešno je izveo dr Dragan Martinović, specijalista oftalmologije.

Za ovakve operacije neophodna je posebna tehnika, preciznost, tačnost i vrhunsko operativno znanje. Takođe je od izuzetne važnosti znanje za preoperativno i postoperativno praćenje, zbog sofisticiranosti samog postupka.

„Zahvaljujući Republičkom fondu za zdravstevno osiguranje, mi sada dobijamo mogućnost da ugradimo najkvalitetnija sočiva i da ono bude dostupno pacijentima o trošku fonda, uz participaciju. Raduje činjenica da su obezbeđena najbolja sočiva koja se trenutno koriste u svetu. Ugradnja multifokalnog intraokularnog sočiva radiće se pacijentima na osnovu medicinske indikacije, koja zapravo određuje kojem pacijentu je moguće uraditi ovu operaciju na oku. Sa ovim sočivima pacijent dobija jasniji vid bez obzira na udaljenost predmeta“, objasnio je dr Martinović.

„Svakoj zdravstvenoj ustanovi, pa tako i mitrovačkoj bolnici, poseban je interes uvođenje novih znanja u hiruršku praksu, tako da od sada imamo operacije na oku, koja je za sada, urađena samo u našoj bolnici. Izrazio bih zahvalnost dr Martinoviću na naporu koji je učinio da bi ova nova tehnika u očnoj hirurgiji zaživela, pre svega zbog pacijenata, jer upravo pružanje novih zdravstvenih usluga dovodi i do efikasnijeg i uspešnijeg lečenja pacijenata. Velika je stvar za bolnicu, ali i za celokupno zdravstvo primena novih znanja u lečenju – na taj način pokazujemo posvećenost, brigu i odgovornost prema obolelima, što je i primarni zadatak naše profesije“, izjavio je dr Živko Vrcelj, direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica.

Izvor/foto: Opšta bolnica Sremska Mitrovica

You May Also Like