Prva obeštećenja za oduzetu imovinu u decembru

Od strane Ozon
0 komentar

Budžetom za ovu godinu predviđene su dve milijarde dinara za obeštećenje vlasnika ili naslednika čija je imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata, a isplata će biti moguća kada Vlade Srbije donesu odluku o koeficijentu obeštećenja, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

„Očekujem da će tokom ovog meseca Ministarstvo finansija izaći sa konkretnom odlukom – koeficijentom ili nekim drugim rešenjem koje je omogućeno Zakonom“, najavljuje za Tanjug Sekulić.

On napominje da je doneto tačno 916 rešenja o pravu na obeštećenje, ali na koliko njih će biti podeljene dve milijarde dinara kaže znaće se u decembru kad budu doneta rešenja i za ovu godinu.

Naime, Zakonom o restituciji predviđeno je da u decembru 2018. godine počne isplata obeštećenja u obveznicama na rok od 12 godina, uz godišnju kamatu od dva odsto, kaže Sekulić.

Prema njegovim rečima, za starije sugrađane rok dospeća obveznica, sa kojima će inaće biti moguće trgovati na berzi, je pet godina, a kraći rok će važiti i za one kojima se pravo i iznos na obeštećenje utvrdi u petoj godini izdavanja obveznica i iznosiće sedam godina.

„Zakonsko rešenje je da sve obveznice moraju biti isplaćene od 2018. do 2030. godine, bez obzira kada je rešenje doneto“, objašnjava Sekulić i podseća da je ukupan predivđeni iznos za to dve milijarde evra.

Restitucija u naturi, kaže on, završena je 90 odsto, tačnije vraćeno je više od 6.000 objekata i poslovnih zgrada i 30.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, dok će za ostalih 10 odsto, što je oko 20.000 zahteva, biti doneta rešenja o obeštećenju.

Izvor: dnevnik.rs

You may also like