Potpredsednik Vlade Dačić uručio ključeve izbeglicama u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Danas su u sremskomitrovačkom naselju „Marko Peričin Kamenjar“ svečano uručeni ključevi za 40 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP)

Projekat je finansiram iz Fonda Regionalnog stambenog programa sa 680.000 evra, uz kontribuciju Grada Sremske Mitrovice od 14,5 miliona dinara. Radovi na izgradnji zgrade startovali su u martu mesecu prošle godine, a izvođač istih je GP „Dijagonala“ d.o.o Novi Sad.

Potprojekat 2 RSP vredan je ukupno 13 miliona evra. U okviru njega gradi se ukupno 200 stanova u devet jedinica lokalne samouprave. Kroz njega izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske već je kupljeno 250 seoskih domaćinstava, sagrađeno 120 montažnih kuća i uručeno 330 paketa građevinskog materijala.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju trajne integracije izbeglica Vlade Republike Srbije Ivica Dačić, zatim gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom, zamenik direktora Generalnog direktorata za zajmove i društveni razvoj Razvojne banke Saveta Evrope Stefan Selen, zamenik šefa misije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot, šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans F. Šoder, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru doo Beograd Dragan Katuca i Vladimir Cucić, Komesar za izbeglice i migracije.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić zahvalio se na strpljenju korisnicima koji više od dvadeset godina čekaju svoj krov nad glavom.

„Mi smo u fazi kada se u velikom broju gradova širom Srbije grade stanovi i isporučuju drugi oblici stambenih rešenja kojim konačno zatvaramo ovu tešku i mučnu priču. Hvala vam na strpljenju koje ste pokazali svih ovih godina. Sada je došao dan kada će vaše ime biti na vašim vratima. Želim vam dug, zdrav i srećan život pod novim krovom“, rekao je komesar Cucić.

Ingve Engstrom, predstavnik Delegacije EU u Srbiji kratko je rekao da je Unija zajedno sa Republikom Srbijom veoma posvećena zajedničkom cilju, a to je stambeno zbrinjavanje preostalih najugroženijih izbeglica iz rata u bivšoj Jugoslaviji.

„Naš cilj je da do kraja 2018. godine realizujemo ukupno 3.800 stambenih jedinica“, rekao je Engstrom.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice, iz sve četiri zemlje, od kojih najviše u Srbiji.

Program se sprovodi uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unij, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češle, Slovačke i Mađarske.

Možda Vam se svidi i