Novi Zakon o finansijskoj pomoći porodicama sa decom donosi velike promene. Stupio je na snagu danas, 1.januara, a započeće da se primenjuje od 1. jula 2018.godine.
Jedna od novina ovog zakona, jeste ta, je pravo na naknadu po rođenju deteta prošireno na preduzetnice, poljoprivrednice ali i žene angažovane po osnovu ugovora o delu i ugovora o privremeno povremenim poslovima.
U 2018, predviđeno je i povećanje roditeljskog dodatka za prvo dete, ali, jedna od novina se odnosi na to , da će naknadu primati i porodilje koje su nezaposlene, ovo nam je rekao i resorni načelnik za zdravstvo i socijalnu zaštitu u Sremskoj Mitrovici, Vojislav Mirnić.
Jedna od novina prema novom zakonu o finanskijskoj podršci porodicama sa decom, jeste i ta da povraćaj PDV -a za bebi opremu, odlazi u istoriju, a umesto njega svim porodicama biće isplaćeno po 5000 dinara. Više novca dobijaće i svi oni koji primaju dečiji dodatak, deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, kao i deca koja ostvaruju dodatak za pomoć i negu drugog lica. Grad Sremska Mitrovica, na godišnjem nivou ulaže znatna sredstva kada su u pitanju deca.
Osim ovih, Zakon predviđa i novčane kazne za poslodavce i preduzetnike koji izdaju neistinitu potvrdu o zaposlenju i to u visini od 50 do 150 hiljada dinara.

Izvor RTS

Možda Vam se svidi i