Od 100 preporuka članova Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) za smanjenje birokratije i unapređenje efikasnosti države, ministarstva su prošle godine realizovala svega devet preporuka, piše u „Sivoj knjizi“ NALED-a u.

Kako se navodi, svega šest preporuka se vode kao rešene, a tri kao delimično rešene u 2017. godini.

Novo izdanje „Sive knjige“ sadrži sto odabranih preporuka, a od tog broja 20 se prvi put pojavljuje u ovom izdanju i sutra će biti predstavljene u Skupštini grada Beograda.
Kao i ranije, najveći broj preporuka se odnosi na Ministarstvo finansija (33) i Ministarstvo zdravlja (13) koji su ujedno bili i najaktivniji tokom prethodne godine, ocenjuje NALED.
Međutim, kako kažu, još jednu godinu u nizu Ministarstvo privrede, Ministarstvo pravde i Ministarstvo poljoprivrede nisu doprineli smanjenju birokratije rešavanjem preporuka iz „Knjige“ što je, kako kažu u ovom udruženju, posebno važno istaći za resor privrede kojem je broj preporuka dupliran u novom izdanju.
„Interesantno je, a za resorne institucije neugodno, da pet administrativnih procedura punu deceniju čekaju na rešavanje. Još u prvoj Sivoj knjizi ukazali smo da je potrebno privredi omogućiti da ostvari uvid u stanje svojih poreskih obaveza elektronskim putem“, napominju u NALEDU.
Takođe, dodaju, privreda je još 2008. istakla da je potrebno promeniti način obračuna i umanjenja PDV-a po osnovu rashoda, propisati kraći rok za povraćaj više plaćenog PDV-a obveznicima koji pretežno izvoze, ujednačiti poresku kontrolu kod zahteva za povraćaj više plaćenog poreza na dobit i prevesti statusne registre koji su i dalje u nadležnosti privrednih sudova u nadležnost Agencije za privredne registre.
„U prošloj godini rešeno je devet preporuka od čega šest u potpunosti i još tri delimično čime ne možemo da budemo potpuno zadovoljni“, kažu u NALEDU.
Smatraju da je potrebno što pre zakonski urediti oblast zanatstva i formirati Zanatsku komoru Srbije, uvesti najavljivani elektronski sistem prijave i evidencije sezonskih radnika, rešiti problem naplate potraživanja za isporučene lekove zdravstvenim ustanovama, izjednačiti cene komunalnih usluga za krajnje korisnike…
Takođe, napominju da je obaveza plaćanja članarine u Privrednoj komori Srbije (PKS) u suštini uvođenje parafiskalnog nameta i ocenjuju da je propisivanje obavezne članarine suprotno principu dobrovoljnosti i slobodnog izbora kompanija da svoje interese štite kroz udruženje koje smatraju odgovarajućim.
U NALEDU smatraju da je važno ukinuti zdravstvene knjižice, a predlažu i da se uspostavi elektronski servis za prijem dokumenata za ostvarivanje prava na nadoknadu zarade za vreme bolovanja, jer, ocenjuju da je nehumano očekivati od bolesnika i trudnica da satima stoje u redovima pred šalterima radi ostvarenja tog prava.
Kažu i da je nužno ubrzati proces legalizacije na lokalu obezbeđivanjem većeg broja službenika koji će raditi na ovim poslovima kako bi se najzad taj posao u Srbiji priveo kraju.
Izneli su i preporuke Ministarstvu pravde u kojima kažu da je neprihvatljivo veliki broj vrlo visokih sudskih taksi koje se naplaćuju tokom jednog postupka, a koje, kažu, čine nedostupnom zaštitu prava na sudu.
„U praksi je primećeno višestruko naplaćivanje odštetnih zahteva po osnovu iste povrede u više različitih jedinica lokalne samouprave“, kažu u ovom udruženju.
Zato, napominju, neophodno je uspostaviti jedinstven registar odštetnih zahteva, na primer, za povrede prouzrokovane ujedima pasa.

Izvor Tanjug/Blic

You may also like